Kardszentelő Balassi-mise a szegedi püspöki kápolnában

A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard eddig 24 éves múltra tekint vissza.

Forrás: gondola.hu2021. 01. 22. 15:18
KISS-RIG Lszl
Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegeden, a püspöki kápolnában mutatta be Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a XIV. Balassi-misét, majd megszentelte azt a két szablyát, amelyet Bálint napján irodalmi díjként egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak adományoznak – írja a Gondola.hu.

A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard eddig 24 éves múltra tekint vissza – most készítik elő a XXV., jubileumi átadást –, a Balassi-misék története ennél rövidebb: 14 éves. Ám ez a história is gazdag emlékezetű: a bécsi Stephansdom, a kismartoni Ferences-templom, a szabadkai székesegyház is helyet adott már neki.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az államhatárokon belül többek közt Esztergomba, Hódmezővásárhelyre, Dabasra, Visegrádra, Gyulára, Bonyhádra zarándokoltak el a kardszentelés hagyományának fölelevenítői.

Szegeden kereken tíz éve mutatták be a Balassi-misét – akkor Covid-mentes időben, a dómban celebrálták azt. Egy katolikus és egy protestáns kórus énekelt a Misztrál együttes zenei szolgálatát kiegészítve.

Molnár Pál, a Balassi-Kard Művészeti Alapítvány elnöke egy XVI. századi végvári szablya másolatával a kezében
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Balassi-kardokat kezdettől fogva a bonyhádi Fazekas József kovácsolja, ez alkalommal a 46. és 47. szablya lett megszentelve. XVI. századi végvári szablya: ez a típusa a Balassi-kardnak. Vitézeink ezzel védték a hazát az ellenséggel szemben.

A Balassi Bálint-emlékkard adományozásának huszonötödik éve tartó megrendezése sok évtized után újjáélesztette a kardszentelés hagyományát. A mostani a 14. alkalom volt. A Covid-rendelkezések miatt a hívek számát korlátozni kellett.

A kardszentelő Balassi-misén megáldott két végvári szablyát Bálint napján nyújtják át a kitüntetendő irodalmároknak.

Fazekas József kardkovács alkotása, a XVI. századi végvári szablya másolata
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.