Károlyi félanalfabéta feljelentőlevele

Szenzációszámba megy a volt miniszterelnök és köztársasági elnök borzalmas, az érthetőség határát súroló helyesírása, ami amiatt válik nyilvánvalóvá, mert a kézirat fakszimiléjét is leadják.

2019. 09. 28. 11:55
null
Forrás: Fortepan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újból megjelenik az országos napilapok többsége szeptember 28-án, ami pezsdítő hatással van a közéletre. Az Ujság leközli Károlyi Mihálynak (képünkön) a kommün egyik vezetőjéhez, Landler Jenőhöz írott július 4-i levelét, amelyben a házát őrző detektíveket jelenti fel. Szenzációszámba megy a volt miniszterelnök és köztársasági elnök borzalmas, az érthetőség határát súroló helyesírása, ami amiatt válik nyilvánvalóvá, mert a kézirat fakszimiléjét is leadják.

A „Kedves Landler” megszólítású levélben úgy háborog: „megtudtam hogy a leg erősebb modon beszéltek a mai Rendszer és kormány ellen. Folyton annak a Remenyüknek adtak kifejezest bár jönne mar az ellenseg – a mai kormány elkergetesére – Az egész haz nép megbotránykozott ezen beszéd felett. Mind ezt nyiltan tettek Az egyik nyiltan Tisza istának vallotta magat – Eleinte nem törődtem sokat ezekkel a pletykakkal – de mint hogy ez állandoan és szinte Rendszeresen folyik kotelességemnek tartom erről értesiteni.” Kiderül: bontatlanul találták meg a levelet, amit a lap úgy kommentál: „Ha Károlyi Mihály cselédpletykák alapján a vörösterror hóhérjainak akarta kiszolgáltatni azokat, akik még Tisza István halála után is tiszaistának vallották magukat, miféle végzetes szándékokat forralhatott valamikor agyában Tisza Istvánnal szemben? Ha akasztófára akarta juttatni Tisza István politikájának követőit, mi lehetett a szándéka Tisza Istvánnal, e politika megteremtőjével?” – teszi fel a kérdést a szerző, Károlyit „beteges hajlamú, kicsi látókörű, az analfabétaság határmezsgyéjén botorkáló” főúrként jellemezve.

Fotó: Fortepan

Az Ujságon kívül a Friss Ujság is hírül adja, hogy a Tisza István gyilkosai ellen a Károlyi-kormány alatt leállított és a kommün bukása után újraindított nyomozás már eredményeket hozott. Úgy írnak: „A rendőrség, amely néhány nappal Tisza István gróf meggyilkolása után a nyomozást megszüntette és az iratokat irattárba helyezni rendelte, hetek óta ismét nyomoz a gyilkosság ügyében. Ezúttal erélyesebben fogott hozzá a nyomozáshoz, és bár a gyilkosság értelmi szerzőit még nem sikerült kézrekeritenie, a gyilkosok közül kettőt, a felbujtók közül pedig hármat letartóztatott.”

Az egyik elfogott elkövető Sztranykovszky Tibor, a forradalom idején hadnagy, miután „Bizonyítékok vannak ellene, hogy mint a katonatanács tagja, intézte a merénylet előkészítését és erre vonatkozólag tárgyalt Pogány Józseffel, a katonatanács elnökével és Kéri Pál hirlapíróval, aki Károlyi Mihály grófnak volt a bizalmas embere. Stranykovszky a merénylet napján a Tisza-villában is járt, beszélt Tisza István gróffal is, ez a látogatása azonban csak ürügy volt, hogy a lakás körülményeit megállapíthassa.” A másik letartóztatott gyilkos „Dobó István matróz, aki a Nemzeti Tanács helyiségeiben el is dicsekedett azzal, hogy ő ölte meg Tiszát”. A felbujtók közül Kéri Pál újságírót tartóztatják le, akiről leírják: „Sokan visszaemlékeztek Kérinek egy kijelentésére, melyet az októberi forradalom napján tett több újságiró előtt, mondván, hogy »Tisza István percei meg vannak számlálva, másfél órája van még.« Kéri a Nemzeti Tanácsban is lelkendezve újságolta, hogy Tiszát agyonlőtték.”

Letartóztatják Magyar Lajos újságírót is, aki „tudott a Tisza ellen készülő merényletről, s a Nemzeti Tanács egyik ülésén, amelyen a mult korszak politikai vezérei ártalmatlanná tételéről tanácskoztak, Tisza István láb alól való eltevésére tett javaslatot.” A harmadik elfogott felbujtó Heltai Viktor volt forradalmi városparancsnok, őt „a gyilkosságot megelőzően látták autóval Tisza István lakása előtt, a Hermina úton, és ezen az automobilon ült Dobó és Sztranykovszky is”. Az Ujság már Károlyi Mihály konkrét közreműködésére is utalást tesz: „Megtudta a rendőrség, hogy Sztanykovszky birtokában van egy levélnek a fényképmásolata, amelyet Károlyi Mihály gróf intézett valakihez, és amelyben részletesen megírja, hogyan lehet bejutni Tisza István bérelt nyaralójába.”

Az Ujság beszámol Bálint Dezsőnek, a Royal Orfeum legendás tulajdonosa, Molnár Ferenc sógora öngyilkosságáról. Azt írják: a „kommün aztán megadta neki a kegyelemdöfést. Elvették a házait, és mennyi volt! A mulatóit szocializálták.

Az alkalmazottai: főpincér, főszakács a legelszántabb kommunisták voltak. A saját vendéglőjében koplaltatták és biztatták vele, hogy nem érdemes enni, mert úgy is leölik. Mindezt mellre szívta és jó mélyen. De testileg, lelkileg meggyötörten, mégse hagyta el a posztját, a mulatóit, a házait, dehogy is hagyta. Inkább nélkülözött, éhezett és szenvedett irgalmatlanul. A proletárdiktatúra bukása utolsó öröme volt életében.”

28-án megjelenik egy hír több lapban, amit a Magyarország is közöl: „Báró Nopcsa Elek szolgálatonkivüli huszárszázadost tegnap letartóztatták Horthy rendeletére, mert állítólag kommunistát akasztatott fel. Báró Nopcsa Elek a siófoki ügyészség fogházában van.” Ezzel párhuzamosan Az Ujság azt közli: a nemzeti hadsereg fővezére Siófokon „kifejtette, hogy tőle távol áll minden pogromszándék, mindenféle retorzió a zsidókkal szemben, és azokat a tiszteket, akik részt vettek pogromokban, bíróság elé állítja. Ha Budapestre bevonul, akkor csak olyan tisztekkel vonul be, akikben ő is teljesen megbízik, és így a zsidóságnak semmiféle veszélytől nem kell tartani.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.