Áprilisban kapják meg a bértámogatásukat a háziorvosok

Visszamenőlegesen, áprilisban kapják meg a bértámogatásukat a háziorvosok és a fogorvosok – számolt be róla Kásler Miklós miniszter.

Magyar Nemzet
2021. 02. 16. 17:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vállalkozóként dolgozó háziorvosok, fogorvosok és asszisztenseik áprilisban kapják meg visszamenőlegesen a bértámogatásukat – mondta Kásler Miklós legújabb, orvosi béremelésekről szóló videójában. Az emberi erőforrások minisztere elmondta; a most elindult béremelési programnak köszönhetően két év múlva átlagosan két és félszeresére emelkedik az orvosok bére.

A tárcavezető konkrét példákat is említett az orvosbéremelés kapcsán. Elmondta, hogy januártól egy 26 éves jogviszonnyal rendelkező orvos a tavalyi bruttó 529 ezer forint helyett idén bruttó 1 millió 256 ezer forintot kap, 2023-ban pedig már bruttó 1 millió 794 ezer forint lesz a fizetése.

– A gyakorlati időt figyelembe vevő béremelés érint valamennyi alkalmazottként dolgozó orvost, gyermekorvost, szakorvost, fogorvost és gyógyszerészt

– tette hozzá a miniszter.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Közölte azt is, hogy a praxisok asszisztensei a szakképzési bérminimum és a szakdolgozói bértábla közötti összeg teljes egészét igényelhetik.

Kásler összefoglalta, hogy

az intézkedés az alapellátásban dolgozó 18 400 orvost és szakdolgozót érinti,

akiknek a jövedelme az erre az évre számolt 96,1 milliárd forintos állami támogatással a szakellátásban dolgozó kollégákéval azonos szintre emelkedik. – Az első emelt bérek már február elején megérkeztek az orvosokhoz, a vállalkozásban dolgozó háziorvosok, gyermekorvosok, fogorvosok és asszisztenseik áprilisban kapják meg visszamenőlegesen a bértámogatásukat – mondta a miniszter.

Kásler Miklós kiemelte: a kormány ezzel a lépésével egyben lehetővé teszi a mindenki által régóta vágyott hálapénz megszüntetését. A miniszter a videó végén arról beszélt, hogy a koronavírus elleni küzdelem is bizonyítja, hogy nagyszerű orvosaink és nővéreink vannak, akik a járvány idején európai viszonylatban is kimagasló szintű munkát végeztek és végeznek folyamatosan.

A háziorvosoknak praxisközösségekbe kell tömörülniük, hogy megkapják a bértöbbletet. Ennek kereteiről meg is állapodtak az orvosok érdekvédő szervezeteivel. Lapunk korábban arról is beszámolt, hogy tesztüzemben már tavaly is kipróbálhatták a háziorvosok, hogy milyen egy praxisközösségben együttműködni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.