Kásler Miklós: 11 milliárd forintból épülnek és újulnak meg kórházépületek

Hazánk történetének legnagyobb kórházfejlesztési időszakát éljük az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere.

Szilágyi Anna
2020. 01. 24. 10:54
KÁSLER Miklós
Budapest, 2019. december 18. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Boldogasszony kiállítássorozatának záró rendezvényén az Országház Felsõházi termében 2019. december 18-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk történetének legnagyobb kórházfejlesztési időszakát éljük, az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 11 milliárd forintot fordít a kormány kórházépületek felújításának és építésének tervezésére – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere pénteki sajtótájékoztatóján. Kásler Miklós elmondta, tavaly decemberben aláírták az infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges tervezői szerződéseket, ezek összesen 381 498 négyzetméter területre vonatkoznak, ami negyvennyolc épület felújítását és harminc vadonatúj épület tervezését jelenti. Emlékeztetett,

2017-ben 40 milliárd forintot fordított a kormány az EBP-re, 2018 végén pedig kihirdették az Észak-pesti és Dél-pesti Centrumkórház tervpályázatát, valamint modernizálták a Budavári Egészségügyi Szolgálatot.

A miniszter az idei fejlesztések kapcsán példaként említette az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet, ahol két új épületet is terveznek 26 ezer négyzetméteren, az Országos Onkológiai Intézetet, ahol onkodiagnosztikai központot hoznak létre, valamint a törökbálinti Tüdőgyógyintézetet, ahol új, 472 négyzetméteres épületet kap a gyermekosztály. Az Uzsoki Utcai Kórház forrást kapott új onkológiai, logisztikai, krónikus és rehabilitációs épület tervezésére, a Szent Margit kórházban egy új, 12 ezer négyzetméteres épületet tervezése kezdődhet meg, és a nővérszállót is felújítják. Kásler Miklós felhívta a figyelmet, hogy

a fejlesztések az egészségügy minden szegmensét érintik, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban például nemcsak a fekvőbeteg-osztályt újítják fel, hanem 14 ezer négyzetméteres új járóbeteg épület is készül.

700 milliárd forintot biztosít a kormány a programra

Az emberi erőforrások minisztere kitért arra: a fejlesztések az egészségügy minden szegmensére kiterjednek.

Az infrastrukturális fejlesztés 17 kórházat és szakrendelőt érint a fővárosban, illetve Pest megyében – mondta a tárcavezető.

Kásler Miklós hozzátette: az elmúlt években a fejlesztés részeként 500 milliárd forintból megújultak a vidéki kórházak. Ezzel párhuzamosan 2017-ben elkezdték a központi térség fejlesztését.

A 2026-ig tartó programra a kormány 700 milliárd forintot biztosít – hangsúlyozta a miniszter.

Fiktív levelek a miskolci kórházról

– A névtelen levelekkel mindig csínján bántam: a miskolci kórház ügyében írt korábbi levél is tele volt súlyos vádakkal, ám konkrétumokat nem tartalmazott – jelentette ki Kásler Miklós egy pénteki sajtótájékoztatón. Az emberi erőforrások minisztere arra reagált, hogy csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának dolgozói nyílt levelet írtak neki, amelyben kijelentették, hogy minden olyan korábbi megnyilvánulás, amelyben a dolgozókra hivatkoztak, fiktív volt. Mint a Magyar Nemzet is megírta, ezt a korábbi, névtelen levelet vitte el Bangóné Borbély Ildikó többek között a legfőbb ügyésznek és a miniszterelnöknek is. Kásler Miklós emlékeztetett, 2018-ban Révész Jánost bízta meg a kórház vezetésével, aki egy év alatt felszámolta az intézmény tartozását.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.