Kétnapos nemzetközi tudományos konferencia kezdődött Lakiteleken

Partnerségben a közművelődéssel címmel, kétnapos nemzetközi tudományos konferencia kezdődött a Lakitelek Népfőiskolán.

Forrás: MTI2019. 05. 15. 17:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy „olyan közösségben jó lenni, amelyik nemcsak sodródik az árral, hanem tesz is magáért”, meg tudja fogalmazni a kérdéseit, a problémáit, melyekre szüntelenül választ és megoldást keres.

A konferenciát kiváló alkalomnak nevezte a tudás megosztásán túl arra, hogy az egyes közösségekben folytatott munka egy egység részeként, önmaga eredményei mellett hatványozottabban is sikeres lehessen.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke szerint kivételes történelmi esztendőket élünk meg. A kézműves ipar reneszánsza, megújulása kezdődik szerte a világban, ezt szolgálni a Kárpát-medencében a nemzeti művelődés kötelessége.

Mint mondta: ember nélkül semmi sem lehetséges, intézmény nélkül pedig semmi nem tartós. Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) ügyvezetője a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című, a múzeumi, a közművelődési és a könyvtári terület egyedülálló összefogásával megvalósuló projekt eredményeire hívta fel a figyelmet.

Kiemelte, a projekt is „egyfajta válasz arra, hogy milyen módon tud hozzájárulni a kultúra és a közművelődés a társdalom és a gazdaság fejlődéséhez”.

Hangsúlyozta, a konferencia célja, hogy a projekt során létrejött jó gyakorlatokon keresztül alkalmazható és fenntartható példákat mutassanak be mindhárom – a közművelődési, a múzeumi és a könyvtári – szakterületen.

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, a projekt egyik konzorciumi tagjaként kiemelte: a magyar kultúra csak egységében, nemzeti egészében kezelhető, ezért feltétlenül szükséges, hogy az anyaország eredményei a többi nemzetrészben is eredményekké váljanak. A kultúra és a kulturális intézmények által előállított érték ugyanis komoly nemzetgazdasági érték.

Emlékeztetett: az egész országot behálózó program keretében mintegy 2500 kulturális intézménnyel és 800 mentorált közösséggel foglalkoznak, több mint 2 ezer szakembert képeztek ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.