Kiélezettebb lesz a politikai verseny

Az ellenzéki elit stabilizálta magát, és a 2022-es országgyűlési választásokon ez az elit lesz többek közt Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc – jegyezte meg tegnap Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke a választás eredményeit értékelve arról is beszélt, hogy a kormánypártok országosan 350 ezer szavazattal többet kaptak, amivel abszolút többségük lenne a parlamentben.

2019. 10. 15. 6:24
null
A Borkai-ügy rontotta Tarlós István esélyeit Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem szakadt meg a 2006 ősze óta tartó jobboldali-konzervatív győzelemsorozat, de kétségtelen tény, hogy az ellenzék a korábbihoz képest működőképesebb stratégiára tért át a vasárnapi önkormányzati választásokon – mondta tegnap Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a XXI. Század Intézet panelbeszélgetésén.

A Fidesz–KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke szerint versengő helyzet állt elő a magyar politikában, „hús-vér politikusok fontos feladatokban mutathatják meg, hogy mit tudnak”. Mint fogalmazott, az ellenzéki elit stabilizálta magát, és a 2022-es országgyűlési választásokon ez az elit lesz Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (DK), Tóth Bertalan (MSZP), Fekete-Győr András (Momentum) és „a Jobbiktól […] majd előkerül valaki”.

Kósa Lajos felidézte, 2014-ben azért döntöttek a választási ciklusok megváltoztatása mellett, mert jobb a demokráciá­nak, ha fontos kérdésekről gyakrabban kérdezik meg az embereket és a politikai elitek versenye is folyamatos. – Még akkor is, ha már akkor tudtuk, hogy az ötéves önkormányzati ciklusra való áttérés a saját esélyeinket rontja – mondta. Kósa Lajos kitért arra is, hogy a kormánypártok országosan 1,8 millió szavazatot kaptak, míg az ellenzék 1,361 millió voksot, amivel a Fidesz–KDNP-nek abszolút többsége lenne a parlamentben.

Az önkormányzati választás eredményeiről érdekességként megjegyezte azt is, hogy aki a kampányban országos botrányba keveredett, „legyen az ellenzéki vagy kormánypárti, molesztálásos, kokainozós, korrupciós vagy szexbotrány, mindenki nyert”. – Nyert Karácsony, a budaörsi polgármester, a kispestiek, Borkai – mondta. Hozzátette, hogy aki szürke egérként végigdolgozta a négy évet, az is simán tudott veszíteni.

A Borkai-ügy rontotta Tarlós István esélyeit
Fotó: Bach Máté

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a májusi európai parlamenti választások fővárosi eredményeit is felidézve úgy értékelt, hogy Karácsony Gergely Budapesten nem tudta teljes mértékben elvinni az ellenzéki szimpatizánsokat, míg Tarlós István több embert tudott megszólítani, mint a kormánypártok a májusi voksoláson. A Borkai-ügyre is utalva Deák Dániel úgy vélte, ha kevésbé lett volna botrányos a közhangulat az utolsó napokban, akkor Tarlós István a kutatásokban is jelzett magasabb támogatást tudott volna elérni.

A Nézőpont Intézet szavazatátszámító elemzése szerint ha a most vasárnap leadott voksokat parlamenti választásra vonatkoztatjuk, a Fidesz országos és erős győzelme megkérdőjelezhetetlen lenne. Eszerint ha vasárnap ország­gyűlési választást tartottak volna Magyarországon, a kormánypártok közel kétharmados többséget szereztek volna ismét. „ Így minden legitimációs alapja megvan a Fidesz–KDNP-nek, hogy az országgyűlési kétharmados többségét használja a jövőben is, ha valamilyen ügyben szükségesnek tartja” – olvasható az elemzésben.

Borkai kilép a Fideszből

A külföldön tartózkodó Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kérésére Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke és Kubatov Gábor alelnök budapesti konzultációra hívta Borkai Zsoltot, a botrányba keveredett, ám vasárnap újraválasztott győri polgármestert. A Magyar Nemzet úgy tudja, e találkozó következményeként Borkai Zsolt ma sajtótájékoztatón jelenti be, hogy kilép a Fideszből. (MN)

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.