Kijárási tilalom lépett életbe a szociális intézményekben

Magyar Nemzet
2020. 03. 19. 8:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szakmai protokoll és új rendelkezés teszi biztonságosabbá a járvány miatti veszélyhelyzetben a szociális területen dolgozók munkáját és az ellátottak életét – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tegnapi közleményében, amelyben tudatták, hogy az országos tisztifőorvos keddi határozata alapján a látogatási tilalom valamennyi szociális szakosított ellátást nyújtó intézményre, a gyermekvédelmi szakellátásra, a javítóintézetekre és a családok és gyermekek átmeneti otthonára is kiterjed. A látogatási tilalom mellett elrendelték a bentlakásos intézményekből való kijárás tilalmát is. A tisztifőorvos felvételi zárlatot is hirdetett a járvány jelentette veszély miatt.

Az Emmi olyan szakmai protokollt dolgozott ki, ami segíti a szociális alapellátásban dolgozók munkáját – írták a tárca közleményében. A kommünikében azt is kifejtik: a járvány idején általános elv a sokkal körültekintőbb higiéniai protokoll betartása, a nagyobb létszámú szolgáltatási formák átalakítása, az egyszerűbb adminisztráció, és a személyek közötti kapcsolatok csökkentése. A minisztériumi dokumentum azt is tartalmazza, hogy a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet a szakemberektől komoly erőfeszítéseket követel, ami különösen igaz a szociális intézményekben szolgálatot teljesítőkre.

Az idős- és a hajléktalanellátás is az egyik legkockázatosabb terület a koronavírus elleni küzdelemben, ahogy fokozott erőfeszítést kíván a járvány idején a fogyatékos és gyermekvédelmi intézményekben, a nagyobb közösségekben való helytállás is – hangsúlyozták a közleményben, amelyben azt is kiemelték, a szociális szakma legnagyobb szervezetei állandó kapcsolatban állnak a szociális államtitkársággal, hogy a legváratlanabb helyzetekre is azonnal reagálhassanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.