Kockázatos védművet építene Karácsony Gergely

A közgyűlés megszavazta, hogy – a korábbi koncepcióval ellentétben – a Duna-part közeléből a Királyok útja–Nánási út vonalra helyezzék át a Csillaghegyi-öblözet árvízi fővédvonalát.

Baranyai Gábor, Kárpáti András
2020. 01. 30. 10:39
null
A Lánchíd felújításához tartja a kabinet az ígért hatmilliárdot Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Fidesz–KDNP több javaslatát is elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés új szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) a módosítására, a baloldali többségű testület által elfogadott verzió így is tartalmaz antidemokratikus, a fővárosiak érdekében végzendő felelős, kompromisszumkész munkát gátló szabályokat – jelentette ki a Magyar Nemzetnek tegnap Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, példaként említve, hogy a közgyűlés napján az ellenzék nem, csak Karácsony adhat be módosító javaslatot.

A főpolgármester szerint viszont a tegnap megszavazott szmsz-szel demokratikusabban és átláthatóbban működhet a közgyűlés. Új cégvezetőkről is döntöttek a képviselők, így Liszka Tamás váltja februártól Óvári Gyulát a Budapest Film Zrt. élén, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.-t pedig Faix Csaba vezeti majd. A Budapesti Sportszolgáltató Központ új igazgatója Józsa Alíz, a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetője pedig Borbélyné Balog Zsuzsanna lesz. Hassay Zsófia (Fidesz) kifogásolta, hogy nem tudtak tájékozódni sem a pályázatokról, sem a pályázókról. A Rác fürdővel kapcsolatban a főváros elővásárlási jogával élne, mivel ellenséges felvásárlástól tartanak, ami azért figyelemre méltó, mert folyamatosan forráshiányra hivatkozik a baloldali többségű testület.

A Lánchíd felújításához tartja a kabinet az ígért hatmilliárdot
Fotó: Bach Máté

A közgyűlés megszavazta, hogy – a korábbi koncepcióval ellentétben – a Duna-part közeléből a Királyok útja–Nánási út vonalra helyezzék át a Csillaghegyi-öblözet árvízi fővédvonalát. A döntés értelmében egy megvalósíthatósági tanulmányban megvizsgálják a Nánási út árvízvédelmi nyomvonalán már meglévő védmű további fejlesztésének lehetőségét. A tanulmányra, a közösségi tervezésre 1,9 milliárd forintot különítenek el. Érdemes megjegyezni, hogy az elképzelés megvalósíthatóságát Tarlós István hivatal ideje alatt megvizsgálta a közgyűlés, ám elutasították a nagyjából 26 milliárd forintot igénylő beruházás ötletét, mivel nagy terület maradna sok lakóval az árvíztől védtelenül.

A KORMÁNY ÁLLJA A SZAVÁT – A kormány a Lánchíd felújítására hatmilliárd forintot ígért Tarlós Istvánnak – amikor ő volt a főpolgármester –, és ezt az összeget tartja – közölte Fürjes Balázs tegnap a Twitteren. A kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos arra reagált, hogy a Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén úgy döntött: áttekinti a Lánchíd rekonstrukciójára vonatkozó terveket és a közbeszerzési kiírás feltételeit a főváros a beruházás költségeinek csökkentése érdekében. Fürjes Balázs szerint a Városháza kötelessége, hogy fellépjen a túlárazás ellen, érjen el jobb árat a közbeszerzésen, és olcsóbb ajánlatok esetén sem csökken a kormány által biztosított hatmilliárd forintos hozzájárulás. „Árfelülvizsgálat, szigorú, transzparens licit, optimálisabb műszaki tartalom, munka. Vannak lehetőségeik, éljenek velük!” – írta bejegyzésében a kormánybiztos. – A fővárosnak tízmilliárd forintot kell előteremtenie a Lánchíd felújításának megkezdéséhez, ami vagy a rekonstrukció műszaki tartalmának csökkentésével, vagy kormányzati támogatással történhet meg – ezt már az MSZP budapesti frakcióvezetője mondta a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt. Horváth Csaba úgy fogalmazott: „a kormányközeli vállalatok által adott magas ár nem teszi lehetővé, hogy a főváros megrendelje Budapest és Magyarország egyik legfontosabb történelmi emlékének felújítását”. Azt azonban elismerte, hogy a felújításra kiírt tender érvényes volt. Mint azt megírtuk: a szeptemberi tenderbontáson az alagút, a Lánchíd és a pesti hídfő villamos-aluljárójának felújítására a legalacsonyabb árajánlat 35,8 milliárd forintról szólt, amihez az említett kormányzati támogatással együtt 23,4 milliárd forint állt rendelkezésre. Az alagút nélkül a Lánchíd és aluljárórájának felújítása nettó 24,6 milliárd forintba kerülne.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.