Kocsis Máté: Köszönet az egészségügyben és a rendvédelemben dolgozóknak!

A miniszterelnök napirend előtti beszámolójára reagálva szólaltak fel a képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, a NEK a koronavírus-helyzettel kapcsolatban.

Magyar Nemzet Online
2020. 03. 16. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parlamenti felszólalásában Kocsis Máté – a miniszterelnökhöz hasonlóan – külön is köszönetet mondott azoknak a szakembereknek, akik a járvány elleni védekezés két legfontosabb területén dolgoznak, s egyúttal köszönettel illette az Operatív Törzs és a kormány munkáját.

A neheze még csak most jön, de a miniszterelnök úr által felsorolt intézkedések segíteni fognak abban, hogy a Magyarországot érő károkat minimalizáljuk. Elsősorban az emberéletre gondolok, de ahogy a miniszterelnöki felszólalásban is elhangzott, az előttünk álló gazdasági nehézségekre is gondolnunk kell, és üdvözöljük azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány eddig megtett, vagy meg kíván tenni.

A rendszerváltás óta nem látott állapotban van az ország, azt is mondhatnám, hogy egy soha nem látott kihívással állunk szemben, és ez az Országgyűléstől is egy soha nem látott magatartást kíván meg. Éppen ezért, egyfelől szeretném megköszönni a parlamenti pártoknak, hogy az elmúlt héten két alkalommal is hétpárti frakcióvezetői vagy frakcióvezető-helyettesi értekezletet tartottunk, amelynek a légköre alapvetően konstruktív volt.

Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy összefogásra van szükség, de nemcsak a kormány és az országgyűlés, hanem a politikai erők összefogására is.

Könnyen belátható, hogy az önök szimpatizánsait leginkább önök tudják legjobban arra rávenni, hogy tartsák be a szabályokat. Mi a saját szimpatizánsainkat tudjuk erre a legjobban rávenni, és közös érdekünk és közös felelősségünk az, hogy a kormány intézkedéseit valamennyi magyarral betartassuk – érvelt a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté ennek kapcsán megjegyezte, hogy személyeskedésnek most nincs helye a parlamenti felszólalásokban, éppen ezért konstatálta szomorúan, hogy volt olyan ellenzéki megszólalás, amelyet a sunyiság kategóriájába lehet a leginkább sorolni. Kocsis Máté a médiától is mértéktartást kért.

A hétpárti egyeztetésekről a továbbiakban is nyilván fogjuk a közvéleményt tájékoztatni – jelentette ki a kormánypárt frakcióvezetője, aki leszögezte: az előttünk álló napokban, hetekben nagyon sok múlik azon, hogy mennyire tartjuk be a szabályokat és a hatóságok utasításait.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője felszólalásában bírálta a kormányzati kommunikációt és arról érdeklődött, hogy mekkora összegeket lehet átcsoportosítani az egészségügyre. A politikus többek között azt kérte a kormánytól, hogy tartassa be a házi karantént, 3-ról 9 hónapra növelje az álláskeresési járadékot, emelje a családi pótlékot és hogy néhány hónapra függessze fel a hiteltörlesztéseket. Szabó szerint jobb lenne, ha az országgyűlés átköltözne a felsőházi terembe, ahol 400 szék van, egymástól távolabb ülhetnének a képviselők.

Tóth Bertalan, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője szerint a járvány kezelésében minden felelősség a kormányé és a miniszterelnöké, a kormányzati kommunikációnak pedig nem az ellenség keresésről kellene szólnia. Kifogásolta azt is, hogy Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkárként összesen 26 millió forint fizetést kapott a digitális oktatási tartalomfejleszésérért. A politikus bérgarancia alap létrehozását javasolta, illetve azt, hogy a multinacionális cégeknél rendeljenek el elbocsátási tilalmat.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt, hogy míg a kormány eddig „Sorosozó, Brüsszelező” propagandával volt elfoglalva, most beköszöntött a kőkemény valóság, amire a nem tud reagálni. A politikus Kasler Miklós visszahívását, illetve azt követelte, hogy az egészségügyi dolgozóknak biztosítsanak védőfelszerelést, hozzanak létre munkahely védelmi alapot, a költségeket pedig a multik és az oligarchák is viseljék.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerint a kormány túl lassan reagált a járvány kitörésére. A politikus minél több teszt elvégzését, a társadalmi érintkezés nagyobb korlátozását, valamit a kisvállalkozások védelmével kapcsolatos intézkedéseket követelt.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője felszólalásában a kormány mellett az ellenzék felelősségét is hangsúlyozta, és valódi nemzeti együttműködést sürgetett. Keresztes az idősek fokozott védelmét, az egészségügyi dolgozók bérének ötven százalékos emelését, a kis és középvállalkozásoknak pedig azonnali gyorssegélyt sürgetett. Szerinte az intézkedésekhez szükséges 600 milliárd forint fedezete megtalálható a költségvetésben.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy „a közös politikai felelősség érzete megcsillant itt-ott, de megjelent a pártpolitikai szempontok képviselete, aminek ebben a helyzetben most nincs helye.” Harrach szerint a kormányzati kommunikáció értékelésekor nem szabad megfeledkezni a provokációról sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.