Kocsis: Ocsmányságnak nincs helye

Botrányok kísérték az ellenzéki képviselők rendzavarását és botrányokozását szankcionáló törvényjavaslat vitáját. Jakab Péter (Jobbik) újfent elfoglalta Orbán Viktor miniszterelnök székét, míg Szabó Tímea trógernek nevezte a volt igazságügyi minisztert. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a módosítások nem korlátozzák az ellenzék jogait, ami eddig is tilos volt, ezután is tilos lesz.

2019. 11. 21. 9:45
ORBÁN Viktor; JAKAB Péter
A jobbikos képviselő a levezető elnökre sem hallgatott Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országgyűlési törvény és házszabály módosításának vitájával indult a parlament szerdai ülése. A fideszes indítványt a kormánypárti képviselők az ellenzék tavaly december 12-i parlamenti obstrukciójával és Hadházy Ákos (független) közelmúltbeli akciójával indokolták. – A trágárságnak, az ocsmányságnak és a rendzavarásnak nincs helye az Országgyűlésben – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Leszögezte azt is, nem lesznek új szabályok, szigorítják a jelenlegieket: ami eddig is tilos volt, ezután is tilos lesz. – A fegyelmi szabályok kapcsán azért folyik küzdelem az ellenzék részéről, hogy ezeket olcsón lehessen elkövetni – fogalmazott. Elmondta, a törvényhozás feladata, hogy a fegyelmi szabályok megsérté­séért kiszabott szankciókat olyan szintre emelje, hogy annak legyen visszatartó ereje. Kocsis cáfolta azt, hogy a módosítások korlátozzák a képviselők jogait. – Az ellenzéknek ötször annyi ideje van felszólalásokra, és nem sérülne az ellenőrzési joguk sem – tette hozzá.

A jobbikos képviselő a levezető elnökre sem hallgatott
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az ellenzéki pártok szájzártörvénynek, a Fidesz bosszújának nevezték a javaslatot. Tóth Bertalan, az MSZP vezérszónoka a tiszteletdíjak megvonásának mértékét brutálisnak minősítette, ami szerinte arról szól, hogy a renitens képviselőt hogyan lehet megfosztani a megélhetésétől. Arató Gergely (DK) szerint a szigorítással megpróbálják megfélemlíteni az ellenzékieket és megbüntetni a választókat. Az LMP-s Keresztes László Lóránt azt mondta, hazugságra épül a javaslat, a párbeszédes Szabó Tímea pedig a választók elleni bosszúhadjáratról beszélt. Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa szerint a képviselői felszólalóknak példaként kellene eljárniuk. A trágársággal kapcsolatban közölte, az őszödi beszéd züllést indított el, ami Hadházy Ákos viselkedéséig vezetett.

A szerdai plenáris ülés sem telt el botrányok nélkül, dacára annak, hogy a képviselők épp az ellenzék rendbontó, megbotránkoztató viselkedésének a megfékezésére irányuló törvényjavaslatot vitatták meg. Jakab Péter (Jobbik) önmagát nem meghazudtolva, felszólalása végére odáig jutott, hogy átült Orbán Viktor miniszterelnök székébe. – Legutóbb 1,2 millió forintos büntetést kaptam, amiért elfoglaltam a kormányfő helyét. Ha ez a büntetés a jövőben mondjuk ötmillió forint lesz, még meggondolom, újra megtegyem-e – mondta Jakab, aki beszéde végén közölte: „meggondoltam ezt a székes sztorit”, és a törvény elleni tiltakozás jeleként a következő felszólalót onnan hallgatja végig. Az ülést levezető Jakab István többször is felkérte a renitens képviselőt, üljön vissza a helyére, de hiába. Szabó Tímea sem fogta vissza magát, ő többször is trógernek nevezte Trócsányi László volt igazságügyi minisztert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.