Koronavírus: rendhagyó évet zár az esküvőipar

A koronavírus-járvány első hulláma idején meghozott korlátozó intézkedések miatt mintegy tízezer pár halasztotta őszre az esküvőjét. A váratlan események – a házasulandó felek mellett – az esküvőpiacon dolgozó kisvállalkozókat is komoly kihívások elé állította. A Magyar Nemzet kérdésére az elmúlt hónapok rendhagyó történéseiről, valamint a szolgáltatók körében tapasztalt helyzetről Abonyi Attila, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének (ESZSZÉ) alelnöke válaszolt.

2020. 11. 22. 8:44
null
a 2021-es szezont jelentősen befolyásolhatják majd az idei évről elhalasztott esküvők Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesülete a kormány által hozott rendeletek értelmezése érdekében az operatív törzzsel folyamatosan tartotta a kapcsolatot, valamint a párok és a választott szolgáltatóik közötti kommunikációt is igyekezett elősegíteni – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Abonyi Attila.

Az egyesület alelnöke felidézte: mivel az elsődleges cél az volt, hogy a már megtervezett esküvők ne maradjanak el,

a veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet után elindult a már sok energiával megtervezett esküvők átszervezése a nyár végi, őszi, esetenként pedig téli dátumokra.

Az óvatosabb párok viszont azonnal a 2021-es évet célozták meg. Amennyiben a szolgáltatók és a párok között megfelelő volt a kommunikáció, akkor szinte minden esetben sikerült megszervezni az esküvőket. Ha azonban a március–május közötti időszakban tervezett esküvő mégis elmaradt, a helyzetet vis maiorként kellett kezelni, amelyre a szakmában eddig még nem volt példa – magyarázta Abonyi Attila.

– Amikor június közepétől újra megtarthatók lettek az esküvők, teljesen felbolydult az élet.

Nem ismerek olyan szolgáltató kollégát, akinek ne lett volna hétköznapi esküvője is,

teljesen mindegy, hogy az hétfő, szerda vagy éppen valamelyik másik napja volt a hétnek – emlékezett vissza.

A 2021-es szezont jelentősen befolyásolhatják majd az idei évről elhalasztott esküvők Fotó: Havran Zoltán

A koronavírus második hullámának küszöbén viszont – folytatta – az esküvőt tervezők és szervezők újabb nehézséggel találták szembe magukat: a „23 órás rendeletként” ismert korlátozás azonnali reagálást és rendhagyó megoldásokat követelt a felektől, így amelyik esküvőt lehetett, azt szinte napok alatt egy kora délutántól kezdődő, de már 23 órakor befejezett ünnepséggé szervezték át.

A hangulatmenedzserként is tevékenykedő alelnök elmondta: a március és június közötti időszakban az általa vállalt esküvők kétharmada került át az év későbbi időszakára, egyharmada pedig 2021-re. Az őszi időszakra tervezett lakodalmaknak pedig a tíz százalékát halasztották el a következő évre. Arra is kitért, hogy tapasztalataik alapján

a jövő évi szezonra zömében azok az esküvők kerültek át, ahol valamilyen szempontból külföldi érintettségről lehet beszélni.

Abonyi Attila egyetértett, hogy a 2021-es szezont jelentősen befolyásolhatják majd az idei évről elhalasztott esküvők, de úgy véli, a jövő évről egyelőre csak latolgatások vannak. Véleménye szerint a szolgáltatók megkereséseinek száma akkor fog hirtelen megemelkedni, ha már látható lesz a megoldás a vírushelyzetre. Az egyesület alelnöke rámutatott: az esküvőt tervező pároknak mindenképpen érdemes megbeszélni egymással, sőt a szolgáltatókkal szerződésben is kitérni arra, hogy mivel kell számolniuk egy újabb járványhelyzet esetén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.