Kiköltöznek az esküvők az éttermekből

Átalakulhatnak a házasodással kapcsolatos fogyasztási szokások, legalábbis ami a násznép étel- és italellátását, valamint a hajnalig tartó mulatozás körülményeit illeti. A koronavírus-járvány terjedésével elrendelt, rendezvényekre vonatkozó korlátozások a hagyományos éttermi lakodalom szabályait is átszabják.

2020. 09. 27. 7:34
Szabó László; Farkas Katalin Erzsébet
A párkapcsolatok minősége a boldog élet titka Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A lakodalom önmagában nem minősül zenés-táncos rendezvénynek. Ám ha azt vendéglátóhelyen rendezik meg, abban az esetben a rendezvénynek 23 órakor véget kell érnie. Ha más jellegű helyszínen tartják az ünnepséget, akkor azt nem kötelező elhagyni este 11 órakor – ez derül ki az operatív törzs tájékoztatásából, amelyet a Magyar Vendéglátók Ipartestülete megkeresésére adott a zenés-táncos rendezvények esküvőkre vonatkozó korlátozásairól.

Ha nincs tömeg, az aluljáróban is fotózkodhat a pár, de a vendéglátóhelyen csak 23 óráig készülhetnek mulatozós képek Fotó: Havran Zoltán

Ebből már látható, hogy a vendégek 23 órára előírt távozásával az elkövetkező évben kevesebb lehet a zárt üzlettérben, vagyis a klasszikus vendéglátóhelyeken, éttermekben megrendelt lakodalom. Egyes piaci vélekedések szerint az is alternatíva, hogy a télen egyébként is korábban sötétedő hét végi napokon már ebédidőben elkezdődhetnek az éttermi ünneplések. Ugyan a téli időszak közeledtével egyre kevesebb lehetőség lesz a kitelepülésekre, amikor külső helyszínen veszik igénybe az étterem szolgáltatásait, de ez is megoldás lehet arra, hogy ne kelljen este 11-kor szélnek ereszteni a násznépet.

Nagy kérdés, hogy a jövőben miként szervezzék a családi ünneplést az ifjú párok? (képünk illusztráció) MTI Fotó: Balázs Attila

A tömegrendezvényeken kívül a családi eseményeket sem kímélő korlátozásnak az adja az alapot, hogy a megjelentektől teljesen függetlenül a vendéglátóhelyeken 23 óra után másnap reggel 6 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tilos vendégként tartózkodni.

Bezárnia viszont nem kötelező az étterem-tulajdonosnak, mivel az éjszakai órákban kivételesen az a vendég is betérhet, aki az élelmiszert elvitelre rendelte, és az összeállított csomagért jelentkezik, illetve szeretné kifizetni a rendelést. Ebben az esetben a vásárló éjfél előtt is meglátogathatja a vendéglátóhelyet, azonban kötelezően maszkot kell viselnie, amit ellenőriznie kell a kiszolgálónak, mivel nem helyben fogyasztásra, hanem üzletben történő vásárlásra kerül sor.

Ha az asztalnál fogyaszt a vendég, leveheti a maszkot. Nem helyes, ha az állra letolva marad, majd utóbb ismét a száj elé kerül a védőeszköz
Fotó: Teknős Miklós

Amennyiben nincs maszk a betérőn, fel kell szólítani annak viselésére, vagy meg kell tagadni számára a megrendelt étel kiadását, akárcsak a boltokban. Ha viszont a megengedett, 23 óra előtti napszakban tér be valaki egy étterembe frissen tálalt, á la carte étkezésre, a belépéskor akkor is maszkot kell viselnie, ám ha vendégként jött, a fogyasztás idejére az asztalnál már leveheti a védőeszközt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.