Kövér László: Magyarország magyar ország akar maradni

A házelnök hangsúlyozta, a jövőben is önrendelkező és cselekvőképes államban, önazonosságát megőrző nemzetként és demokratikus jogrendben akarunk élni.

Magyar Nemzet
2021. 06. 25. 11:06
KVR Lszl
Szabadka, 2020. június 11. Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszél a Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón a szabadkai Népszínház épülete elõtt 2020. június 11-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy olyan korszakalkotó közjogi dokumentumnak, mint amilyen az alaptörvény, a legfőbb üzenete az, hogy Magyarország magyar ország akar maradni – hangoztatta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Magyar Jogász Egylet Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben című konferencia megnyitóján, a Kúria dísztermében pénteken.

Kövér László azt mondta:

a több mint ezeréves Kárpát-medencei magyar történelemben egy demokratikusan megválasztott Országgyűlés által 2011-ben megalkotott első írott alkotmányunk szerint mi, magyarok a jövőben is önrendelkező és cselekvőképes államban, önazonosságát megőrző nemzetként és demokratikus jogrendben akarunk élni.

Az üzenet pedig az idő múlásával nem halkul, hanem erősödik, és az erre adott válasz politikai értelemben világos választóvonalat rajzol azok közé, akik a XXI. században a magyar államot, a nemzetet és a demokratikus jogrendet erősítenék, illetve azok közé, akik sorvasztani akarják – tette hozzá.

Az eseményen Varga Judit arról beszélt, hogy az alaptörvény mint Magyarország jogrendszerének alapja pajzsként védi külső és belső szuverenitásunkat, önazonosságunkat, valamint alkotmányos identitásunkat.

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, az alaptörvény nem egyszerű alaki szabályok gyűjteménye, hanem élő keret, amely kifejezi a nemzet akaratát, azt a formát, amelyben élni szeretnénk. E formák pedig keresztény tradícióink, illetve kultúránk megtartása, önazonosságunk védelme, az elszakított nemzettestek iránti felelősség, az emberi méltóság tisztelete, a családok védelme és a jövő nemzedék boldogulásának biztosítása – mondta a tárcavezető.

Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet elnöke köszöntőjében rámutatott: a 2011-es alaptörvény megtestesíti a múlt, a jelen és a jövő generációinak szövetségét, választ ad arra, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartunk, valamint választ ad értékeinkre, és rögzíti elidegeníthetetlen jogainkat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.