Kozma Ákost választhatják az alapvető jogok biztosává

Az Országgyűlés ma az alapvető jogok biztosává választhatja Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét.

Forrás: MTI2019. 07. 02. 6:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ház aktuális ülésének második, befejező napja reggel 8 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

A képviselők ezt követően szavaznak az új ombudsmanról. Áder János köztársasági elnök a posztra Kozma Ákost javasolta, aki 2010 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese. Az alapvető jogok biztosa 2013 szeptembere óta Székely László, mandátuma szeptemberben jár le.

Eredményes választás esetén az új ombudsman le is teheti esküjét a Házban.

A képviselőknek emellett tíz előterjesztésről is dönteniük kell.

A házszabálytól történő eltéréssel tehetik illetékmentessé a babaváró támogatás igénylésével, valamint a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásával kapcsolatos eljárásokat.

Elfogadhatják az úgynevezett „lex Czeglédy” törvénymódosítást, amely kimondja: a mentelmi jog nem illeti meg azokat a képviselőjelölteket, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, kényszerintézkedés hatálya alatt állnak, illetve ellenük a vádemelés még a jelöltté válás előtt megtörtént.

Szavaznak továbbá a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépésének elhalasztásáról, a kormány köznevelési törvénycsomagjáról, a jövő évi költségvetés megalapozásáról, valamint az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erői magyarországi állomásozásának engedélyezéséről.

A határozathozatalok utáni egyetlen napirendi pontban a trafiktörvény felülvizsgálatáról tartanak általános vitát a fideszes Lázár János kezdeményezésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.