Közös jelölttel és programmal készül az ellenzék 2022-re

Közös programmal készül az ellenzék a 2022 -ben esedékes országgyűlési választásokra. A pártelnöki találkozón az ellenzéki pártok megállapodtak abban, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a hatalom jelöltjével szemben.

2020. 08. 13. 19:52
DONÁTH Anna Júlia
Donáth Anna (Momentum) és a baloldal más ismert politikusai Sopronban kampányoltak Fotó: MTI/Nyikos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ellenzéki pártok, meghallva a választóik akaratát, a mai napon megkezdték a hivatalos egyeztetéseket pártelnöki szinten a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésre – írta közleményében a baloldali összefogás. Leszögezték: már az első találkozón a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei kinyilvánították azon szándékukat, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a hatalom jelöltjével szemben, és győzelem esetén a közösen elfogadott program alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében. A közös közleményből kiderül, hogy a pártelnökök megállapodtak abban, hogy az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik.

A baloldali összefogás abban is megegyezett: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben az időközi országgyűlési választáson a jobbikos Bíró László személyében közös összellenzéki jelöltet állítanak.

Lapunk korábban arról írt: hölgyek parázs küzdelme várható a közös miniszterelnök-jelöltségért. A két legerősebb ellenzéki párt – a Demokratikus Koalíció és a Momentum – jelöltjei közül kerülhet ki Orbán Viktor miniszterelnök ellenfele a 2022-es országgyűlési választásokon. Az igazi konfliktus a fiatal és az idős generáció között alakult ki. Az előválasztáson dőlhet el, hogy a Momentum vagy a Demokratikus Koalíció adhatja-e a közös miniszterelnök-jelölt személyét, arról lehet hallani, hogy hölgyek kerülhetnek előtérbe, Cseh Katalin és Dobrev Klára között dőlhet el az előválasztás. Az elemző szerint az ellenzéki pártok között vannak konfliktusok, ám a törésvonalak nem olyan mélyek, hogy azok meggátolnák az ellenzéki összefogást.

Az előválasztás érdekessége, hogy az utóbbi hetekben elmérgesedett a viszony a két nagy esélyes, a Demokratikus Koalíció és a Momentum között. Göd felfüggesztett polgármesterének ügye felszínre hozta a két balliberális párt, a DK és a Momentum viszályát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.