Közösségi feladat segíteni a szenvedélybetegeknek

Az elfeledett gyermekekért címmel szervezett konferenciát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csütörtökön Budapesten a lelki egészség világnapja alkalmából.

Csekő Imre
2019. 10. 11. 14:03
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elfeledett gyermekekért címmel szervezett konferenciát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csütörtökön Budapesten a lelki egészség világnapja alkalmából. A szenvedélybetegség problémakörével foglalkozó szakmai napot megnyitó beszédében Simon Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a kormánynak partnerekre van szüksége a szenvedélybetegséggel küzdő személyek családjainak támogatásához, mert csak a szakemberek képesek az egyedi problémák ismeretében segíteni a rászorulóknak. A kabinet feladata a szellemi és anyagi források biztosítása a küzdelemhez – mondta a politikus, aki szerint egyetlen gyermek sem választhatja meg, milyen családba születik, és a mai világban az emberek sokszor egyedül maradnak a problémáikkal, mivel kiveszőben van a többgenerációs családmodell. Ezért egyre inkább az államnak, a nagyobb közösségnek kell segítséget nyújtania.

Fotó: Teknős Miklós

Hazánkban több mint négyszázezer gyermek él olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg. Az ilyen hátterű gyerekek nemcsak nagyobb arányban válnak maguk is függővé, de átlagosan több időt töltenek kórházban, nagyobb valószínűséggel kerülnek gyermekotthonba és mutatnak pszichés zavarokat, mint a kiegyensúlyozott háttérrel rendelkező társaik.

Az egészséges családi háttér fontosságára mutatnak rá a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért kutatásai is, amelyek szerint az aktív családi kapcsolatok hozzájárulnak a mentális egészség frissen tartásához és a hosszabb életkilátásokhoz. Az intézet közleményéből kiderül, hogy a magukat boldognak vallók között másfélszer nagyobb azoknak az aránya, akik szeretetteljes családban nőttek fel. A kisgyermekes szülők 90 százaléka egyetért azzal, hogy a gyermekvállalás növeli a boldogságérzetet, a magyarok 78 százaléka pedig azzal, hogy a gyermek születése teszi teljessé az életet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.