Közvetlen uniós támogatásra számított a baloldal

Az ellenzéki önkormányzatok rendre azzal kampányolnak, hogy a kormányzati támogatások helyett brüsszeli forrásokból kívánják városaikat, kerületeiket fejleszteni. Karácsony Gergely főpolgármester is többször emlegetett közvetlen uniós segítséget Budapestnek. Ezzel szemben az látszik, hogy a tavaly év végén benyújtott pályázatok közül csak Újbuda önkormányzata járt sikerrel. Érd polgármestere elkiabálta a támogatást, hiszen mégsem jutottak uniós forráshoz.

2020. 07. 12. 15:40
European Union leaders summit after European Parliament elections in Brussels
A staff member sets up EU flags ahead of a European Union leaders summit after European Parliament elections to discuss who should run the EU executive for the next five years, in Brussels, Belgium May 28, 2019. REUTERS/Piroschka Van de Wouw - RC19BA86C980 Fotó: Piroschka Van De Wouw
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihirdették a nyerteseket azon a brüsszeli pályázaton, amelyre tavaly decemberben Érd is pályázott – írja az Érdi oldal blog. A cél egy új kulturális központ megépítése lett volna. Mindez már Csőzik László polgármester saját projektje volt, de kudarcot vallott.

– Borzasztóan nehézkes, túlbonyolított, továbbá magas önrészt kell biztosítani, a fent említett érdi projektnél harminc százalékot kellett biztosítania az önkormányzatnak. Ősz óta az látszik, hogy még a számlán található hazai forrásokkal sem boldogulnak a baloldali polgármesterek, mihez kezdenének a sokkal bonyolultabb direkt uniós támogatásokkal, amelyek céljai nem mindig esnek egybe a helyi igényekkel? Előbb talán az előző városvezetés által elkezdett projekteket kellene határidőben befejezni, és elkerülni, hogy vezetői hibák miatt vissza kelljen fizetni milliárdokat a támogató kormánynak – mondta el a Magyar Nemzetnek Simó Károly, a Fidesz–KDNP érdi képviselőcsoportjának vezetője. Az érdi képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel szemben az látszik: a tavaly év végén benyújtott pályázatok közül csak a Demokratikus Koalíció vezette Újbuda önkormányzata járt sikerrel.

– Ez egy olyan pályázat, amelynek előző fordulóiban például belga, olasz és görög városok arra kaptak pénzt, hogy kísérleti projekteket indítsanak migránsok lakhatásának megoldására, helyi közösségeinek megerősítésére és a helyi társadalmak „érzékenyítésére”. De van olyan spanyol város is, ahol a feltétel nélküli alapjövedelemmel kísérleteznek ezer család esetén – magyarázta Simó. A DK-s vezetésű Újbuda másfél milliárd forintot nyert, a pénz egy részét egy olyan digitális applikáció létrehozására fogják költeni, ami közelebb hozza a hasonló érdeklődésű újbudai embereket, de egy új kulturális központ is létrehoznak.

Az Érdi oldal blog szerint a városvezetés persze titkolni igyekszik, hogy Érd sikertelenül pályázott Brüsszelhez direkt uniós támogatásért. „Július elején kihirdették azokat a pályázatokat, amelyek támogatást kaptak. Magyarországról csak Újbuda önkormányzata nyert. Minderről az érdi önkormányzati média egy mondatot sem tudósított” – áll a blogbejegyzésben. Megjegyezték: tavaly ősszel, a választás után az új városvezetés nagy mellénnyel hirdette meg a „szabadságharcot” a magyar kormány ellen. Csőzik első útja Brüsszelbe vezetett, és azzal hitegette híveit, hogy nem kell a magyar kormánnyal törődni, mert ő elintézi, hogy hazai támogatások helyett direktben Brüsszelből kapjon Érd fejlesztési forrásokat.

Brüsszelből hazaérve Csőzik azonnal hencegni kezdett: „már le is van zsírozva”, hogy Érd 1,5 milliárd forintot fog kapni egy új, innovatív funkciókkal ellátott kulturális központra. A polgármester arról is beszámolt, hogy győztes pályázat esetén új színházteremmel, mélygarázsos parkolóval látnák el a komplexumot. Körülbelül 450 millió forint önerőt kellett volna biztosítani a városnak, és Csőzik elmondása szerint jövőre, 2021-ben már épült volna az új központ.

A blog kitért arra is, hogy a baloldali polgármester kudarcaival ellentétben az elmúlt tíz év fideszes vezetése alatt minden korábbinál több pénzügyi forrás érkezett a városba. Iskolák, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők, csatorna, utak, csomópontok, vízelvezetési rendszerek épültek, és rekreációs terek jöttek létre. Mintegy százmilliárd forintnyi fejlesztési forrást szerzett Érdnek Aradszki András (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő és a korábbi városvezetés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.