Leálltak a nagyberuházások Budapesten

Budapesten megállt az élet, csak a korábbi lendület viszi tovább – így jellemezte lapunknak a jelenlegi fővárosi állapotokat Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettes. Csúsznak a nagyberuházások, a két forgalmas közlekedési csomópont – a Blaha Lujza tér és a Széna tér – rekonstrukcióját már ősszel el kellett volna kezdeni, a régóta várt Orczy tér és környékének rendbetételét is eltörölte Karácsony Gergely főpolgármester. Az újragondolásra visszahívott tervekről egyelőre hallgat a főváros, és arról se tudni semmit, hogy a korábban megítélt, most törölt beruházások forrásait milyen fejlesztési célokra használja majd fel a főváros vezetése.

2020. 06. 03. 18:52
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. oktber 9. Karcsony Gergely kzs ellenzki fpolgrmester-jellt a Brcsak stadion lehetnk cmmel tartott sajttjkoztatn a VII. kerleti Pterfy Sndor Utcai Krhz- Rendelintzet s Baleseti Kzpont eltt 2019. oktber 9-n. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetésben elfogadott projekteket se hajtják végre, mintha húznák az időt, és nem akarnának semmit sem csinálni. Elképzelhető, hogy a koronavírus-járvány miatt óvatosabb lett Karácsony Gergely, de az is lehet, hogy a következő években valóban nem terveznek nagy volumenű beruházásokat – mondta el a Magyar Nemzetnek Bagdy Gábor. Az előző ciklus költségvetésért felelős főpolgármester-helyettese egy gőzmozdonyhoz hasonlította a város fejlődését.

– Nem volt könnyű beindítani a fejlesztéseket 2010 után, kellett hozzá néhány év, mire lendületbe hoztuk az addig csak gőzmozdonyként döcögő Budapestet. Karácsonyék most levették a fűtőket, még lendületből gurul a vonat, de előbb-utóbb le fog állni! A költségvetés tervezésekor még az általunk készített tavalyit vették alapul, mostanra kezdik átlátni, valójában milyen beruházásokat szeretnének véghezvinni – próbált magyarázatot találni Bagdy Gábor, hogy a főpolgármester miért kezdte kihúzni, illetve késleltetni a budapesti óriás beruházásokat. A Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a Széna tér rekonstrukciójának már tavaly év végéig meg kellett volna kezdődnie, most azt látjuk, mindegyik projektet újratervezik.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

– A mi időnkben a nagy fejlesztésekre megvoltak a források, fedezet nélkül nem is lehet szerződést kötni. Az idei évben pénzügyileg nem áll rosszabbul a főváros, mint tavaly. Sőt évről évre nőttek az adóbevételek, ráadásul a nagy projektekre el voltak különítve a források, már csak szerződést kellett volna kötni és elkezdeni a felújítást – emlékezett vissza a korábbi főpolgármester-helyettes. Az őszi önkormányzati választás után megakasztották az induló projekteket, és újratervezésbe kezdett az új fővárosi vezetés.

– A Blaha Lujza tér kicsit drágábbra jött volna ki, mint ahogy terveztük, ezért megemeltük a fedezetet. A Lánchídra 24 milliárd forintot tettünk félre, az eredeti tervek szerint a Váralagúttal együtt kívántuk felújítani, hogy csak egyszer kelljen lezárni a várost, ne kelljen a budapestieknek kétszer szenvedni a felújítás okozta dugók miatt. Azóta az alagút felújítását is kihúzták a tervekből. Nyilvánvaló, hogy minden elmaradt beruházást azzal fognak indokolni, hogy a kormány nem ad rá pénzt – magyarázta a korábbi főpolgármester-helyettes.

Budapest egyik legelhanyagoltabb forgalmas csomópontja a VIII. kerületben található Orczy tér. Karácsony Gergely a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi veszélyhelyzetben kapott felhatalmazással élve egy személyben – közgyűlési döntés nélkül – számos útfelújítást törölt a már korábban eldöntött beruházások listájáról. Ahogy korábban megírtuk, számos fontos felújítással együtt az Orczy tér felújítása – melyről még Tarlós István korábbi főpolgármester és Kocsis Máté akkori józsefvárosi polgármester állapodott meg – is áldozatul esett Karácsony döntésének. Tarlós István úgy nyilatkozott: az Orczy tér a 21. század elvárásai szerint szépül meg és válik a környék központjává. A tervek között szerepelt a zöldterületek arányának növelése, a parkolási felületek rendezése, a Baross utcai vágánymaradványok megszüntetése, a kocsiszín előtti terület rendezése, és a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása is.

Fotó: Teknős Miklós

Hiába várták már nagyon a budapestiek, a város legforgalmasabb csomópontja, a Blaha Lujza tér felújítása sem kezdődött meg tavaly ősszel, tervbe volt véve az aluljáró felújítása és a környező utcák rendbetétele is. Karácsony Gergely főpolgármesterré választása után felvetette a tér felújításának újragondolását. Lapunk megkereste a fővárosi sajtóirodát, mikor kezdődhet meg a tér újratervezése és felújítása: több nap után sem kaptunk választ a kérdésünkre. A Széna tér felújítása is ősszel vette volna kezdetét, ám a budai közlekedési csomópont is a Blaha Lujza tér sorsára jutott. A kész terveket a választás után elvetették, és a II. kerületi önkormányzat hozzálátott a tér felújításának újratervezésébe.

Budapesten az elmúlt kilenc év alatt százhetven projekt zárult le sikeresen. Tarlós István akkori főpolgármester tavaly augusztusban még úgy nyilatkozott: fejlesztési elképzeléseiket, melyeket a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé vittek, a kormány maradéktalanul jóváhagyta. A jogilag, pénzügyileg és műszakilag előkészített fejlesztések között szerepelt a Lánchíd és környékének felújítása, további BKV-járműcserék, a Blaha Lujza tér és a Széna tér felújítása, az Eurovelo nemzetközi kerékpárutak fejlesztése, a ferihegyi gyorsforgalmi út felújítása, és a 3-as metró klimatizálása is az előkészítés fázisában volt. A korábbi években, a volt főpolgármester regnálása idején felújították többek között a Margitszigetet, a Széll Kálmán teret, létrehozták a budai fonódó villamoshálózatot, és szinte valamennyi budapesti fürdő teljes rekonstrukción, bővítésen esett át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.