Lesújtó véleménye van Székely Gáborról Dörner Györgynek

Csak sajnálni tudom őt. Élete egy nagy tévedés – fogalmazott Dörner György.

2020. 08. 21. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesújtó véleménye van a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) felmondott Székely Gáborról Dörner Györgynek, aki csütörtökön Kossuth-díjban részesült. Az Újszínház igazgatója a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban elmondta: Vidnyánszky Attilának nincs miért szégyellnie magát – írta a Híradó.hu. Mint ismert, Székely Gábor a napokban élesen kikelt Vidnyánszky ellen, aki az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

– Csak sajnálni tudom őt. Az élete egy nagy tévedés – fogalmazott Dörner György Székely Gábor kapcsán.

Székely 1975-ben az MSZMP 11. kongresszusán arról beszélt, hogy a színház feladata, hogy az új szocialista embert formálja és építse.

 

Valószínűleg azóta is azt gondolja, amit negyven éve – tette hozzá Dörner György.

Színházi rendezői céljairól Dörner elmondta, hogy az Újszínház fókuszában a magyar szerzők és műveik állnak, amelyek szerinte annyira alulreprezentáltak, hogy az már bántó.

Mint arról lapunk is beszámolt a Pestisrácok.hu cikke nyomán, Székely Gábor rendező 1975-ben az akkori állampárt, az MSZMP 11. Kongresszusán Brezsnyevvel és Kádár Jánossal a háta mögött arról beszélt, hogy „világnézetileg elkötelezett színházat” akar csinálni, az esemény kapcsán pedig nem kétséges, hogy a kommunista világnézetről beszélt. Egy másik alkalommal Székely azt is elmondta, hogy az általa elképzelt „új szervezettségű színházon” keresztül valósítaná meg az állampárt művelődéspolitikáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.