Levélben kezdeményeztek egyeztetést a gyöngyöspatai cigányokkal

A helyi önkormányzat többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a köznevelés közszolgálat, amely egyszerre szolgálja mind a tanulók, mind a közjó érdekeit.

Magyar Nemzet
2020. 02. 06. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben ajánlott egyeztetést a gyöngyöspatai önkormányzat és tankerület arról, hogy milyen nem vagyoni kártérítési formák közül választhatnak az érintett cigány családok.

A Magyar Nemzet által is megismert levélben többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy a köznevelés közszolgálat, amelyben a társadalom hosszú távú fejlődésének feltételeit teremti meg és egyszerre szolgálja mind a tanulók, mind a közjó érdekeit.

Mint ismert, a Kúria tavaly decemberi jogerős döntése értelmében a helyi önkormányzatnak – mint az oktatási intézmény akkori fenntartójának – több mint 80 millió, míg a tankerületnek majdnem 20 millió forint kártérítést kell fizetnie az ügyben érintett hatvankét cigány tanuló családjának, mert a bíróság szerint 2004-től kezdődően szegregálták őket. Az önkormányzat többször is jelezte, hogy csődbe menne, ha ki kellene fizetnie ezt az összeget, egyúttal az érintett cigány tanulóknak is előnyösebb lenne hosszú távon, ha pénz helyett képzéseket kapnának. A képzésekről a gyöngyöspatai önkormányzat azt írta, olyan oktatási csomagot szeretnének az érintettek bevonásával kialakítani, amely jobb munkaerőpiaci esélyeket teremthet, jobb állásokhoz és biztosabb egzisztenciához segítheti őket.

A levélben a címzettektől azt kérik, jelezzenek vissza, hogy hajlandóak lennének-e együttműködni az önkormányzattal és egyeztetni – akár ügyvédjük jelenlétében – arról, milyen képzési forma keretében, milyen tanulmányokat szeretnének folytatni. Hozzátették, az egyeztetéseken jelen lennének független szakértők is, hogy az oktatási lehetőségekkel kapcsolatos kérdésekre helyben tudjanak válaszolni.

A Hevér ­Lászlóné polgármester és Horváth Mária tankerületi igazgató által aláírt levélben arra is kitértek, hogy a kiemelt sajtófigyelem és a sajtónyilatkozatok nem helyettesíthetik az érintett felek párbeszédét és együttműködését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.