Ma egy éve regisztrálták az első fertőzötteket Magyarországon

– Az Európai Gyógyszerügynökségnél megkezdődött az orosz gyártású Szputnyik V vakcina gyorsított eljárású vizsgálata, ami meggyorsíthatja a szérum engedélyezési eljárását is – hangzott el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília úgy véli, az oltások számának emelése mellett a ma bejelentett újabb szigorítások is nélkülözhetetlenek a járvány harmadik hullámának megfékezéséhez.

Veres László István
2021. 03. 04. 15:18
null
Madrid, 2021. január 19. Az új koronavírus elõidézte Covid-19-ben szenvedõ beteget vizsgálnak az új madridi Enfermera Isabel Zendal Sürgõsségi Kórházban 2021. január 18-án. Ezen a napon 392 vírusbeteget kezeltek itt, többet, mint a madridi régió bármelyik másik kórházában. MTI/AP/Bernat Armangue Fotó: Bernat Armangue
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Március 4-e van, éppen egy éve jelentették be, hogy hazánkban elsőként két iráni diáknál kimutatták a koronavírus-fertőzést. Azóta nagyon sok minden történt, de az látszik, hogy nagyon nehéz legyőzni ezt a világjárványt – közölte az országos tiszti főorvos. Müller Cecília megjegyezte, hogy az adatok napról napra rosszabbak.

Február 18. óta zajlik a harmadik hullám, azóta 2533-mal nőtt a kórházban ápoltak és 307-tel a géppel lélegeztettek száma. – Ezt le kell törni, ezért a ma ismertetett szigorítások bevezetése elkerülhetetlen volt.

Sok védőoltást beadtak már, azonban ezek jelentős hatására még néhány hetet várni kell. Most a legfontosabb a kontaktusok számának mérséklése, mert a vírusmutánsok sokkal több embert megfertőznek – tudatta a szakember. Müller Cecília kitért rá, hogy

a vírus reprodukciós rátája jelenleg 1,3, és folyamatosan emelkedik. Ha ez az érték egynél magasabb, akkor exponenciálisan terjed a betegség, ha pedig egy alá csökken, akkor elkezd csökkenni a fertőzöttek száma.

– Néhány nap alatt nyolcvanezerről százezer fölé emelkedett az aktív esetek szám. Az új fertőzöttek száma is nagyon magas: 6278 és meghalt 152 koronavírusos beteg – jelezte, hozzáfűzve: ennek következtében rendkívül leterheltté vált az egészségügyi rendszer is, a mai napon 6554 főt ápolnak kórházban és 639-en vannak lélegeztetőgépen.

Ezért párhuzamosan kell az érintkezések, azaz a fertőződési lehetőségek számát mérsékelni, az oltásokét pedig növelni.

A tiszti főorvos beszámolt róla, hogy ma újabb két vakcinaszállítmány érkezett hazánkba, az AstraZenecából azonban a várt 127 200 helyett csak 105 600 adag érkezett. Ezzel a szérummal a jövő héttől már a 60 év felettieket is elkezdik oltani. Közölte: a 280 ezer adag (180 ezer első és százezer második komponensű) Szputnyik V vakcinát szállító kamion is befutott ma az országba.

– Az Európai Gyógyszerügynökségnél megkezdődött az orosz oltóanyag gyorsított eljárású vizsgálata, ezzel az engedélyezési eljárás is felgyorsulhat – számolt be Müller Cecília. Hozzátette: ezt a vakcinát is egyre több országban alkalmazzák már.

– Minél több magyar embert védetté kell tenni a fertőzéssel szemben. Európában – a lakosságszám arányában – már a harmadikok vagyunk a beadott oltások tekintetében. Most az első védőoltások beadását forszírozzuk, mert már ez is védelmet ad a súlyos szövődmények kialakulásától – hangsúlyozta. Ismertetése szerint

felgyorsul a regisztrált idősek oltása, a következő időszakban 395 ezer 65 év feletti állampolgárt be tudnak oltani. Ők több mint másfél millióan regisztráltak az oltásra. Elmondta, hogy a hétvégi oltási kampányban a 18–59 éves, krónikus betegeket fogják oltani, közülük 250 ezren regisztráltak és 114 ezren már kaptak legalább egy adag oltóanyagot.

Szombaton és vasárnap további 74 ezren kaphatják meg az vakcina első dózisát 101 kórház 433 oltópontján. Erről ma SMS-t kapnak, amely a Vakcinainfótól fog érkezni. – Ne legyen hiábavaló az a rendkívüli erőfeszítés, amit mindannyian megteszünk, ezért azt kérem, hogy akit behívtak, az jelenjenek meg az oltásért, és mindannyian viseljük türelemmel az újabb korlátozásokat – zárta gondolatait Müller Cecília.

A járványhelyzet miatt, az operatív törzs javaslatára a kormány több szigorító intézkedést vezetett be. Ezek érintik az óvodákat, az általános iskolákat, a kereskedelmi üzleteket, a szolgáltatásokat. Szigorodnak továbbá a maszkviselés szabályai és a határátlépés is – jelezte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert közölte: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában összesen 168 esetben intézkedtek a rendőrök. A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 845 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 630 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott- tartózkodás tilalmát szegték meg.

Tegnap a hatóság egy tiszafüredi vendéglátóhelyet záratott be, mert ott a tulajdonos engedélyével a vendégek szeszes italt fogyasztottak. Az alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt az előző napon 327 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Tudatta azt is, hogy szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 53 alkalommal léptek fel. Elmondta továbbá, hogy az előző napon 7452 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 41 440 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 3818-an vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.