Ma van a nejlonzacskómentes világnap

Ficsak: Fontos, hogy a most felnövekvő generációk számára a bolygónk védelme már természetes legyen.

Csekő Imre
2020. 07. 03. 10:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) kiemelten fontosnak tartja a környezetvédelmet és a gyermekek környezettudatosságra nevelését – áll a családszervezetnek a nejlonzacskómentes világnap alakalmából kiadott közleményében, amelyben kifejtik: céljuk, hogy a most felnövő generáció számára a bolygó védelme már természetes legyen.

Király Nóra, a szervezet alapítója a Ficsak honlapján közzétett írásában hangsúlyozza, hogy mivel egy nejlonszatyrot átlagosan csak 25 percig használunk, a világon percenként egymillió műanyag zacskót használnak el, ezek pedig kidobásuk után még 100–500 évig szennyezik a környezetet.

A bejegyzésből kiderül az is, hogy egy átlagos európai évente ötszáz nejlonszatyrot használ el, ami halaszthatatlanná teszi az egyszer használatos zacskók betiltását. Az Európai Unióban évente 3,4 millió tonna nejlonszatyrot állítanak elő, ami több mint kétmillió autó súlyának felel meg, és a tengeri hulladék nyolcvan százaléka műanyag – hívja föl rá a figyelmet a Ficsak alapítója.

A családszervezet ezért azt szorgalmazza, minden nap tegyünk valamit azért, hogy bolygónk élhető legyen. Nejlonzacskó helyett használjunk vászon bevásárlótáskát, mondjunk nemet a bevásárláskor kínált nejlonzacskókra, a zöldség és gyümölcs vásárlásnál is használjunk erre a célra kijelölt vászontáskát, kérjük meg ismerőseinket, hogy csatlakozzanak a nejlonmentes naphoz és mutassunk példát gyermekeinknek, sorolják, mit lehet tenni a közleményükben.

A világnap alkalmából egy felmérést is indított a Ficsak a családok körében, amivel szeretnék megtudni, hogyan gondolkodnak a szülők a környezetvédelemről. A kérdőívet itt lehet kitölteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.