Magyarország megerősíti elkötelezettségét a terrorizmus elleni harcban

Az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatalának Budapesten felállítandó regionális programtámogató irodájáról szóló vitával folytatta ülését az Országgyűlés.

Forrás: MTI2020. 02. 26. 14:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára közölte: a szóban forgó megállapodás értelmében az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatala regionális irodát nyitna Budapesten, ami lehetőséget jelent Magyarországnak, hogy megerősítse elkötelezettségét a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Emellett az iroda létrehozása jelentősen hozzájárul Magyarország nemzetközi láthatóságának növeléséhez – tette hozzá.

Közölte: az ENSZ hivatala az előzetes tájékoztatás szerint maximum 25 munkatársat alkalmazna az irodában, ez a szám a későbbiekben 50-re növekedhetne. Az iroda felállításával új munkahelyeket teremthetnének a magasan képzett, kvalifikált munkaerő számára – mutatott rá.

Az államtitkár kitért rá: az iroda felállításának szándéka összhangban áll azzal a nemzeti érdekkel, hogy Magyarország a nemzetközi szervezetek befogadó központjává váljon – mondta.

Fidesz: minden szempontból előnyös az ENSZ-iroda

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) minden szempontból előnyösnek ítélte, hogy bejelentették: az ENSZ újabb szakosított szervezete helyezi Budapestre a székhelyét, ezzel munkahelyek jönnek létre, nő az ország és a főváros presztízse. Magyarország kiemelkedően fontos szereplő a régióban, hiszen már a sokadik nemzetközi szervezetnek ad helyet – közölte. Hozzátette: az iroda nyitása is bizonyítja, hogy Magyarország aktívan részt vesz a terrorizmus elleni harcban.

Kiemelte: a terrorizmus globális jelenség, amelyet csak közösen, koordinált stratégiával lehet megfékezni. Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harcban, jelenleg is több száz katonája harcol különböző országokban, és a válság sújtotta térségek újjáépítéséből is kiveszi a részét – mondta.

KDNP: Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harcban

Nacsa Lőrinc (KDNP) kiemelte: Magyarország teljes mértékben elkötelezett a terrorizmus ellenes harcban. Mára bevándorlás miatt Nyugat-Európában valósággá vált a terrorizmus, a biztonság óriási érték, amelyet meg kell őrizni – fogalmazott.

A képviselő üdvözölte, hogy az ENSZ-ben is létrejött a terrorellenes hivatal, és most Budapesten akarnak irodát nyitni. Ugyanakkor az ENSZ még mindig tehetne többet, mert előtérbe helyezi a migrációt, holott inkább a terrorizmus megelőzésére, a terrorizmus elleni harcra kellene fókuszálni – vélekedett.

Fidesz: üdvözlendő a kormány erőfeszítése

Turi-Kovács Béla (Fidesz) azt mondta: a terrorizmus szorosan összefügg az egész földet sújtó kivándorlási hullámmal. Hangsúlyozta: üdvözli, amit a kormány tesz a terrorizmus ellen.

KKM: a migráció összefügg a terrorizmussal

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára az elhangzottakra úgy reagált: a kormánynak az emberek biztonsága a legfontosabb, ezért minden kezdeményezést támogat, ami a terrorizmus és a migráció ellen lép fel.

Cáfolta, hogy a kormány a migrációval kapcsolatban pusztán propagandát folytatott volna. Azt mondta: Európában az elmúlt években mintegy harminc terrorcselekményt hajtottak végre, amelyben több mint 330-an haltak meg. Mindegyik esetben bevándorló hátterűek követték el azokat.

Mindegy, hogy ők mikor jöttek Európába, tény, hogy nem tudtak beilleszkedni és ártatlan európaiakra támadtak – hangsúlyozta, és leszögezte: a migráció összefügg a terrorizmussal.

Az ülésen elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.