Már Magyarországon is a járvány harmadik hulláma zajlik

– A nyár végén kezdődött második hullám nem csengett le, egy ideig stagnált, majd emelkedésnek indult a fertőzöttek száma, így már a harmadik hullám kezdetéről beszélhetünk – mondta az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos beszámolt arról, hogy ezen a héten a vártnál négyezer-ötszáz adaggal kevesebb AstraZeneca vakcina érkezik, és újból koronavírus-tesztelést végeznek a szűrőbuszok a főváros három helyszínén is.

Veres László István
2021. 02. 18. 13:34
null
A szűrőbuszoknál egy hónap alatt csaknem húszezer mintát vettek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hanyatló járványügyi adatokról tudunk beszámolni, az előző 24 órában 2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, és meghalt 104 koronavírus-beteg – közölte az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hozzátette: ugyanakkor továbbra is igaz, hogy az elhunytak mindössze három százalékánál nem volt kimutatható valamilyen krónikus betegség. Elmondta: nem nagy mértékben, de fokozatosan emelkedik a kórházban ápoltak száma, ez jelenleg 4021 főt jelent, és 332-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Az aktív betegek száma a mai napon 78 625, ez az adat is növekszik.

– Védettséget kétféle módon lehet szerezni: valaki vagy túlesik a betegségen, vagy védőoltást kap. Utóbbi nyújt nagyobb fokú immunitást – hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzáfűzte, hogy a kínai oltóanyag megérkezésével már ötféle vakcina áll rendelkezésre Magyarországon.

Már tart a Sinopharm szérum dokumentációjának tanulmányozása, az oltóanyag kezelése, tárolása pedig jóval egyszerűbb, mint a korábban érkezett, többi vakcináé. A szakember nagyon fontosnak nevezte, hogy a legsérülékenyebbeket védjék meg elsőként a fertőzéstől és annak szövődményeitől, ezért állnak ők az élen az oltási tervben. Kiemelte: már zajlanak a második körös oltások az egészségügyi dolgozóknál, illetve a bentlakásos szociális intézményekben. A vakcinák alkalmazása az előírtak szerint történik, ezért a hatvan év alatti, krónikus betegek kaphatják meg az AstraZeneca vakcinát a háziorvosuktól. A lista úgy készül, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisából a krónikus megbetegedés diagnózisával rögzítetteket leszűrik, a háziorvosok pedig ebből a listából választhatják ki azokat, akiknek a leginkább szükségük lehet a védőoltásra. Müller Cecília tájékoztatása szerint

ma újabb AstraZeneca-vakcinaszállítmány várható, bár az eredetileg várt 88 ezer helyett csak 83 500 adag érkezik, amely 41 750 ember beoltására lesz elegendő. Ezt a háziorvosok a jövő héten fogják beadni. Elmondta azt is, hogy mától a népegészségügyi szűrőbuszok újból koronavírus-tesztelési feladatokat végeznek, mégpedig három helyszínen: a Liszt Ferenc repülőtér 1-es termináljánál, a Deák Ferenc téren, a piac mellett és a Papp László Sportaréna F1-es bejáratánál.

Ezekre a helyszínekre 9-től 17 óráig azokat várják, akiket a háziorvosuk koronavírus-gyanúval regisztrált az Országos Mentőszolgálatnál. Azt kérik, hogy az érintettek lehetőleg autóval menjenek oda. – Ha a teszt pozitív eredményt mutat, akkor fertőzöttnek tekintik a pácienst, ha azonban negatív, akkor még egy kontrolláló PCR-vizsgálatot is elvégeznek. Az eredménynek az ESZT-rendszerben is utána lehet nézni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy véleménye szerint

már hazánkban is elkezdődött a harmadik hullám. – A nyár végén kezdődött második hullám nem csengett le, egy ideig stagnált, majd emelkedésnek indult a fertőzöttek száma, így már a harmadik hullám kezdetéről beszélhetünk

– jelentette ki a tiszti főorvos.

Elmondta: a védőoltások beadását követően jelentkezhetnek enyhe oltási reakciók. Ezeket nem kell jelenteni, csak a súlyosakat vagy a rendkívülieket, mert tudni kell, hogy ezek egy konkrét oltóanyaghoz vagy csak egy gyártási tételhez kapcsolódnak-e. Beszélt arról is, hogy

az egynapos műtéti beavatkozásokat visszavezették az ellátásba, ezeket megelőzően azonban 72 órával egy PCR-tesztet kell elvégeztetni. Ez járványügyi szempontból fontos, így ezek ingyenesek, senkinek nem kell fizetni érte.

– A jövő héttől már azt is kimutatják a hazánkban elvégzett szennyvízvizsgálatok során, hogy találtak-e vírusmutánsra utaló jelet a mintában – tudatta Müller Cecília.

– A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában összesen 182 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert közölte: a kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 828 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 614 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg. Közölte:

tegnap hat hónapra bezárattak egy kisvárdai vendéglátóhelyet, ahol négy személy szeszes italt fogyasztott. Az alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt tegnap 331 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Tudatta azt is, hogy kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 63 esetben léptek fel. Beszámolt róla, hogy az előző napon 4219 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 22 893 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 2306-an vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

– A rendőrség tavasz óta, a járványüggyel összefüggésben 531 büntetőeljárást kezdeményezett, és 103 gyanúsítottat hallgattak ki ezekkel kapcsolatban – ismertette Kiss Róbert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.