Már tizenkét ország elfogadja a magyar védettségi igazolványt

Eddig tizenkét országgal állapodott meg a kabinet, hogy kölcsönösen elfogadják egymás védettségi igazolványait – számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, amelynek leghangsúlyosabb témája volt a beadott vakcinát igazoló okmány elfogadása Európában. A tárcavezető reménykedik benne, hogy a fentebb említett szám hamarosan sokkal magasabb lesz.

Magyar Nemzet
2021. 06. 03. 12:30
null
Alkotmányos és igazolható egyes szolgáltatásokat a kártyához kötni fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós védettségi kártyákról Gulyás Gergely miniszter elmondta: digitális, illetve papíralapú igazolványról van szó. A digitális verzió június 15-re rendelkezésre fog állni.

– A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát és időpontját, ezáltal meg fog felelni az uniós szabályoknak. Az uniós szabályozás csak július 1-jén lép majd életbe. Akkor egységesebb szabályok következnek – mondta a tárcavezető a csütörtök délelőtti kormányinfón. A tárcavezető hozzátette: a magyar védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására.

– Teljes lesz az utazási szabadság az unióban azoknak, akik beoltatták magukat – tette hozzá. A védettségi igazolványokról elmondta:

eddig 12 országgal állapodtak meg, hogy kölcsönösen elfogadják egymás védettségi igazolványát, ám reménykedik benne, hogy ez a szám sokkal magasabb lesz.

– Amatőr egyéni és csapatsportesemény egyelőre csak védettségi igazolvánnyal látogatható – mondta Gulyás Gergely. Szavaiból nem derült ki, hogy a jövőben mikor lesznek látogathatók ezek az események a védettségi kártya nélkül is.

Az egyetemekről a miniszter úgy vélekedett: a rektorokon múlik, hogy egyes intézményekben kell-e védettségi igazolvány a vizsgákhoz.

– Jó lenne, ha a rektori konferencia közös álláspontra jutna, de amíg ez nem történik meg, a kabinet a rektorokra bízza a döntést – mondta a tárcavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.