Marad a pokol a XV. kerületben

Ne számítson változásra rövid időn belül az, aki autóval próbálna a XV. kerületből átjutni Zuglóba. A főváros nem próbálja megoldani a problémát, így marad a reggeli dugó a Kolozsvár utcai piacnál.

Kerékgyártó György
2020. 10. 14. 16:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dühös emberek, hosszan álló kocsisor, zaj, füst – ez fogadja a reggeli csúcsidőben azokat, akik a reggeli csúcsidőben a Rákospalotai körvasút sor és a Kolozsvár utca kereszteződésében a belváros felé próbálnának közlekedni. Ez a pont, amely Zugló, Rákospalota és Pestújhely találkozása, „békeidőben” csendes, nyugodt helynek számít – nyár óta azonban minden megváltozott.

Ez a látvány új a környéken élőknek (a szerző felvétele)

A Magyar Nemzet már júliusban megírta, hogy a fentebb említett kereszteződésbe, illetve ehhez közel, a zuglói oldalon az Erzsébet királyné útja és az Öv utca kereszteződésébe frissen kihelyezett közlekedési lámpák lassítják a forgalmat. Ráadásul ezzel egy időben a baloldali vezetésű XV. kerületi önkormányzat – a forgalmi zavart ellensúlyozandó – megtiltotta a parkolást a piac mellett, ami agyonvágta a helyi üzletek és kifőzdék forgalmát.

A lámpákat sokan teszik felelőssé a dugók kialakulásáért, ez a változtatás már márciusban téma volt a közösségi médiában. A Rákospalota, MÁV-telep Facebook-oldal egyik hozzászólója emlékeztet, hogy a piac mellett már a nyolcvanas évek közepén felszereltek lámpákat, de mivel azok már az akkori forgalom mellett is dugót okoztak, később eltávolították őket. A Járókelő című blog írója már egy júniusi bejegyzésben felhívta a figyelmet a környéken élőknek az új keletű problémára. „Én nem autózom (gyakran) arra, viszont sokat sétálok, nem hittem el: minden irányban dugót csinál a lámpa, aminek nyilván az lenne a feladata, hogy elősegítse a mellékutcákból a besorolást” – írja.

Kapkodás, tülekedés. Ilyen, amikor a busz sem tud bekanyarodni a kocsisor miatt (a szerző felvétele)

Az ok azonban nem csak ez. Már az említett közösségi oldal márciusi vitájában is felmerül, hogy a XV. és a XIV. kerület közötti másik átjáró, a Drégelyvár utcai felüljáró induló felújítása miatt biztosan mindenki erre fog kerülni. A jóslat bevált. A gond az, hogy az áprilisban lezárt felüljárón az elmúlt fél évben semmilyen munkálatot nem végeztek. A PestiSrácok.hu kimerítő videóriportban kereste a választ arra, hogy a főváros miért nem lép az ügyben. Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Tüttő Kata nem adott érdemi választ a kérdésre, és a riportból az is kiderül, hogy egy éven belül biztos nem nyúl senki a lezárt felüljáróhoz.

Az észak-pesti autósok és a piac környékén élők tehát nehéz idők elé néznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.