Maradjon otthon!

Amit lehet, most mindenkinek meg kell tennie. Szeretteink, barátaink, vagy akár saját magunk élete múlhat rajta, s ez most valóban felül kell, hogy írjon mindent.

Magyar Nemzet
2020. 03. 27. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban, hetekben egyre többször hallhattuk, olvashattuk a címben szereplő felhívást. Amikor a múlt év végén elkezdtek szállingózni a hírek Kínából, még aligha sejtettük, hogy mi vár ránk. Aztán egyre több riasztó híradás érkezett, még januárban idehaza felállt az Operatív Törzs, s idővel nyilvánvalóvá vált, valamilyen formában ide is elér majd a járvány.

Március 11-én hirdette ki a kormány az országos veszélyhelyzetet, és innentől kezdve tudtuk bizonyosan, hogy meg fog változni mindannyiunk élete.

Nincs olyan ember Magyarországon, de talán egész Európában sem, akit valamilyen formában ne érintenének közvetlenül a járvány elleni védekezés velejárói.

Válságüzemmódba kapcsolt az egész világ.

Többször elhangzott: keveset tudunk a Covid-19 nevű vírusról, s bár éppen idehaza született több orvosi-kutatói bravúr a lehetséges ellenanyag kifejlesztését megelőző lépések során, jelenleg nincs rá ellenszer.

De van, amit megtehetünk, és meg is kell tennünk azért, hogy minél több ember életét megmenthessük.

Mert ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogyha betartjuk azokat a tanácsokat, amelyeket a szakemberek javasolnak, emberek életét fogjuk megmenteni.

A higiéniára vonatkozó javaslatok mellett az összes szakértő legtöbbet hangoztatott kérése ez: maradjon otthon!

Maradjon otthon, aki csak teheti, és maradjon otthon, aki a koronavírus szempontjából sérülékeny csoportnak számít (idősek, krónikus betegségben szenvedők). Nagyon sokszor lehet látni, hogy a bajban képesek összefogni még az ádáz ellenfelek is. Rengetegen fogadták már meg eddig is a tanácsot, s személyes példával, kiállással, bátorítással biztattak mindenkit az otthonmaradásra (érdemes megnézni Gyurta Dániel, Bodrogi Gyula, Dukai Regina, Borbás Marcsi, vagy Liptai Claudia videóját).

A kormány, a munkáltatók, az iskolák, az oktatási intézmények, a közhivatalok, az egészségügyi intézmények és a mindennapi élet számos szervezeti egysége lépett a cél érdekében, hogy minél többen, minél több időt tudjanak otthon maradni. Ezzel tudjuk lassítani leginkább a járványt.

Vannak olyanok is, akik otthon maradnak, de nem tudnak dolgozni, mert a járvány terjedése miatt munkahelyüket végleg, vagy átmenetileg elvesztették. Ők is áldozatai a járványnak, de ők – reményeink szerint – nemsokára ismét munkába állhatnak. A kormányzati tervek között ott szerepel – rögtön az emberéletek megóvása után – a munkahelyek megőrzése, és majd új munkahelyek kialakítása.

Ilyenkor fokozott szerep hárul a médiára is, fokozott a felelősségünk. Ezért is csatlakoztunk magától értetődően a felkéréshez, hogy pénteken egységes címlappal jelenjen meg minden magyarországi napilap.

„Mindannyian eddig is felelősen tettük a dolgunkat, de talán ilyen helyzetben nem csak olvasóinknak, hanem az egész országnak, mi több saját magunknak is érdemes lenne megmutatni, hogy van valami közös egység, van valami, ami fontosabb, az üzleti vagy napi politikai céloknál, és ez az országunk, társadalmunk, gazdaságunk és természetesen olvasóink egészsége” – írták, és ezzel csak egyetérteni tudunk.

Volt jó példa: Svájcban már megvalósult ugyanez az összefogás.

Amit lehet, most mindenkinek meg kell tennie. Szeretteink, barátaink, vagy akár saját magunk élete múlhat rajta, s ez most valóban felül kell, hogy írjon mindent.

Maradjon otthon! És juttassa el az üzenetet mindenkinek. Nem lehet elégszer mondani. Győzzük le együtt a járványt!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.