Fürjes Balázs: A kormány nem támogatja Budapest eladósítását

A jövő hét elején egyeztethet a kormány a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzattal azoknak a fővárosi beruházásoknak az átvételéről, amelyekkel kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester jelezte, hogy finanszírozási gondjaik vannak. Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt is hangsúlyozta: egyelőre hatvanmilliárd forinttal tehermentesítenék a fővárosi büdzsét, de a lista felülről nyitott, a kabinet készen áll átvenni a korábban szóba került öt beruházáson kívül más projekteket is.

2020. 10. 31. 7:14
null
Az államtitkár szerint Karácsony Gergely konstruktív együttműködés helyett háborús retorikát folytat Fotó: Bach Máté Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Államtitkár úr a napokban jelentette be, hogy a kormány átvenné több fejlesztés finanszírozását és megvalósítását a fővárosi önkormányzattól, hogy megakadályozzák utóbbi eladósodását. Kaptak már valamilyen visszajelzést Karácsony Gergely főpolgármestertől?

– A kabinet segítő kezet nyújt a fővárosnak, és kész magára vállalni a budapesti városfejlesztések megvalósítását, a költségekkel együtt. Ha elfogadják, hatvanmilliárddal tehermentesítjük a fővárosi költségvetést. Hatvanmilliárd forint újabb extra segítséget kap Budapest. A kormányzati tehermentesítéssel felszabaduló pénzt a főváros szabadon használhatja fel a céljaira.

– Ugyanakkor egyes beruházások mielőbbi megvalósítása meglehetősen sürgető, elég csak az egyre rosszabb műszaki állapotú Lánchidat említeni.

– Igaza van. Ám a főpolgármester a város fejlesztését adóemeléssel, megszorításokkal és Budapest eladósításával fedezné. Ezt nem támogatjuk, ezek csak növelik bajt. Az adósságot később kamatostul kell visszafizetni, ami elvonásokat eredményez. Az adóemelés csökkenti a vállalkozások bevételét, és elbocsátásokhoz vezet. A megszorításoknak a munkavállalók, a családok isszák meg a levét. A mi javaslatunk lényege: fejlesszük együtt Budapestet, de adóemelés, eladósodás és megszorítások nélkül.

Az államtitkár szerint Karácsony Gergely konstruktív együttműködés helyett háborús retorikát folytat Fotó: Bach Máté

– Ezen a listán a Lánchíd felújítása mellett több projekt szerepelt. Melyekről van szó pontosan?

– A javaslat megfogalmazásakor igazodtunk Karácsony Gergely kéréseihez, a listát tőle kaptuk. Ezek jó ügyek, egyetértünk bennük. Így a kormány kész megvalósítani a pesti rakpartok megújítását, hogy a budapestiek és az ide látogatók birtokba vehessék a folyópartot. Készek vagyunk kifizetni és befejezni a Biodóm beruházást, biztosítani a turistabuszok Gellért-hegyi kitiltását lehetővé tevő, környezetbarát budai sikló megvalósítását, meghosszabbítani a budai fonódó villamos hálózatát és bővíteni az Etele téri buszpályaudvart.

– Az említett projekteteket milyen formában, milyen irányelvek szerint valósítaná meg a kormány?

– A rakpartokon marad a kétszer egy sávos autósközlekedés, kevesebb lesz a parkoló, és a turistahajókat kiköltöztetnénk a legszebb pesti belvárosi Duna-szakaszról. A szélesebb, zöldebb gyalogostérrel és kerékpárutakkal, pihenőkkel, vízfelülettel ez nagyon izgalmas városi tér lehetne. A gellérthegyi sikló környezetbarát megközelítést adna a Citadellához és a hegyhez. A Biodóm ügye kallódik, miközben az eredeti terv jó gondolat: a hatalmas üvegbuborékban létrejön egy trópusi esőerdő, egzotikus állatvilággal. A fonódó villamoshálózatot érdemes folytatni Dél-Budán. Garanciát adunk Karácsony Gergelynek: a fejlesztések terveit közösen véglegesítjük, és csak olyan tervek szerint építünk, amit a főpolgármester jóváhagy.

– Csak egy csomagban vagy külön-külön is átvennének egyes beruházásokat?

– Nyitottak vagyunk minden megoldásra, az a fontos, hogy megkezdődjön a párbeszéd. A budapestiek nem panaszkodást, egymásra mutogatást, kifogásokat várnak a vezetőktől, hanem megoldásokat. Joggal. Nyafogó, durcás és árulkodó kisfiú mentalitással nem építhetjük a várost.

– A 3-as metró középső szakaszának felújítása is megfenekleni látszik, ráadásul a beruházást tisztán EU-s és kormányzati forrásból finanszírozzák. Célszerűnek tűnik, hogy a kabinet átvegye a menedzselést is, főleg, hogy az ország százmilliárdos összeget bukhat, ha meghiúsul a fejlesztés.

– Minden felelősséget nem tudunk átvállalni. Fontos, hogy Budapest fejlesztésében fennmaradjon a munkamegosztás. A 3-as metró felújításának teljes, kétszázmilliárdos költségét a kormány biztosítja, ez volt a mi dolgunk. Tarlós István megszervezte a buszpótlást, sínre tette az egész felújítást, azt rendben átadta utódjának. Egy évvel a váltás után itt a kivitelező levonult, ádáz viták dúlnak, biztosan késik és drágul. Fontos lenne, hogy a városvezetés megvédje a budapestieket a nemzetközi nagyvállalatok profitéhségétől. Ebben van tapasztalatunk, azt szívesen átadjuk.

– Összességében hogyan értékeli Karácsony Gergely főpolgármesterként töltött egy évét?

– Ha őszinte választ vár, nehéz helyzetbe hoz. Mindig igyekszem megadni az illő tiszteletet a budapestiek által megválasztott főpolgármesternek. Nem kenyerem a kötözködés, törekszem a jó viszonyra mindenkivel. Ráadásul ilyenkor valójában a budapestieknek adom meg, ami kijár, az ő döntésüket tartom tiszteletben. Viszont a városvezetés elmúlt egy éve lesújtó. Nehéz azokkal vitába szállni, akik így értékelnek: városvezetésből elégtelen, panaszkodásból jeles.

– Mi támasztja alá a városvetetői munka ilyen értékelését?

– Tömören: a főpolgármester semmit nem valósított meg abból, amit ígért, és olyanokat tett, amiről szó sem volt.

– Konkrétan mire gondol?

– Sehol a 14 év alattiak ingyenes közlekedése, nem kap minden fűtési szezonban fűtéstámogatást minden idős ember és rászoruló család, sehol sincs a minden budapestinek ígért közlekedési alapjövedelem. Füstbe ment terv az egységes és korrupciómentes parkolás is. A főpolgármester azt is ígérte, hogy konstruktív viszonyra törekszik majd a kormánnyal, de együttműködés helyett háborús retorikát kap a város. Fő politikai termék lett az áldozatszerep, az állandó panaszkodás, másra mutogatás, kifogáskeresés. Hibás Tarlós, a kormány, nyáron a meleg, télen a hideg. Megpróbálják azt a látszatot kelteni, hogy van a szegény, tehetetlen és kiszolgáltatott önkormányzat és az őt bántó gonosz, erőszakos, behemót kormány. Tennék ők, csak nem engedi az ármány. Ezzel egyszerre akar szimpátiát kicsikarni és mentegetni a semmittevést.

– És mit értett azalatt, hogy „van, amiről szó sem volt”?

– Szó sem volt a nagykörúti dugókról, a közlekedési káoszról, a Lánchíd felújításának végeláthatatlan elhúzódásáról és megdrágításáról vagy a békeidőben naponta félmillió embert szállító 3-as metró felújításának kisiklatásáról. A kampányban Karácsony csapata fürdőköpenyben és hőmérővel parádézott a 3-as metrón, biztosra ígérve, hogy első dolga lesz klímát szerelni a Tarlós felújíttatta metrókocsikba – most pedig biztosra vehetjük, hogy ahogy most nyáron, úgy a következő kánikulában is megfőnek majd a fővárosiak.

– A főpolgármester általában arra hivatkozik, hogy sok elvonással sújtják a fővárost, valamint hogy a pandémia miatt is jelentős kieséseik voltak.

– Hát ez az, erről beszélünk. Kifogáskeresés, panaszáradat, siránkozás. Megoldáskeresés és cselekvés helyett. Szeged, Miskolc, Pécs polgármestere ugyanúgy ellenzéki politikus, mégsem panaszkodnak állandóan a nehézségekre. A koronavírus első hulláma az ország büdzséjén kétezer milliárdos lyukat ütött. A csekket nem tudjuk benyújtani a vírusnak. Csak közös teherviseléssel lehet kigazdálkodni. A kormány ezermilliárdot vágott saját kiadásain. A fővárosnak nyáron volt 135 milliárd forint szabadon felhasználható megtakarítása és harmincmilliárd szabad készpénzállománya. Jövőre harmadával nő a fővárosi önkormányzatok állami működési támogatása, és csak a főváros kap támogatást a tömegközlekedés támogatására, bár másutt is van városi busz- és villamosközlekedés.

– Ráadásul a világ vezető hitelminősítője most értékelte föl a fővárost, stabilról pozitívra emelte az önkormányzat költségvetési helyzetének osztályzatát. Ehhez mit szól?

– Valóban, a kormánnyal roppant kritikus Moody’s, a világ legkomolyabb hitelminősítője most mondta ki, hogy a fővárosi önkormányzat gazdasági-pénzügyi helyzete biztonságos és ütésálló. Ehhez kellett a kormány is: Demszky után 375 milliárd forint adósságot kellett a főváros helyett kifizetnünk, mert különben csődbe ment volna Budapest. Tarlós Istvánnal stabilizáltuk Budapest helyzetét, a jó gazdaságpolitikának köszönhetően pedig tíz év alatt háromszázmilliárd forint extra iparűzési adóbevételre tett szert a főváros. A főpolgármester nem a kormánnyal, hanem a tényekkel, a közgazdászokkal és a Moody’s-zal vitatkozik.

– Karácsony Gergely ezzel azt állítja szembe, hogy megemelik a szolidaritási hozzájárulás mértékét Budapest számára.

– 2017 óta a 135 legnagyobb és leggazdagabb önkormányzat szolidaritási hozzájárulást fizet a kicsi és szegény települések javára. Az összeget mindenkire azonos matematikai képlet határozza meg. Összesen 134 város fizet a képlet szerint, egyetlen önkormányzat fizet kevesebbet: Budapest. Igazságossági elem, hogy ezt a kedvezményt öt év alatt, fokozatosan kivezeti a költségvetés, egyenlő elbánás vonatkozik majd mindenkire. A kivezetés Tarlós idején megkezdődött, Karácsony idején befejeződik.

– Úgy tudni, hogy ön méreti meg magát az egyéni parlamenti mandátumért a XII. kerületben a 2022-es választáson. Mit lehet tudni ennek részleteiről?

– Erre még ne vegyünk mérget. Én biztosan nem előlegezem meg a hegyvidéki Fidesz és az elnökség döntését. Megtisztelőnek tartom, hogy Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere és Gulyás Gergely, Hegyvidék mostani képviselője javasolták, hogy én induljak a választókerületben. Egyikük a városvezetői teendők miatt, másikuk a legszélesebb körű felelősséggel bíró miniszterként és az országos kampány egyik főszereplőjeként érthetően nem tudja vállalni a jelöltséget. Jó, hogy a Fideszben nem pártok paktuma alapján dől el a jelöltség, hanem az a kiválasztási szempont, hogy ki tehet a legtöbbet egy városrészért, ki tud a legjobban és a legtöbbet jelen lenni a kerület mindennapjaiban.

– Azt mondják, a bejelentett változásokkal a Fidesz leértékeli Budapestet.

– Budapest mindig fontos volt nekünk, és most szükséges cserék zajlanak. Varga Mihályt, Gulyás Gergelyt, Kocsis Mátét vétek lenne kivonni a kormányzásból, illetve a frakcióvezetésből, és nagyon hiányoznának az országos kampányból is. A járványhelyzet kivédekezése, a gazdaság újraindítása extra munkaterhet ró a miniszterekre. Nem lenne elvárható, hogy e miniszterek és a frakcióvezető folyamatosan ott legyenek budapesti választókörzetükben is. Budapest megbecsülése, hogy a Fidesz olyan embereket indít, akiknek évek óta a város szolgálata a hivatása, akik nap mint nap jelen lehetnek a választókerületben, elérik őket a polgárok. Sára Botond, aki polgármester volt és most a budapesti kormányhivatalt vezeti vagy Bús Balázs, aki 14 évig volt Óbuda sikeres polgármestere, biztosan ilyen jelöltek. Budapest mindig számíthatott és ezután is számíthat ránk, a választási eredményektől függetlenül.

– Önnek milyen kötődése van Hegyvidékhez?

– Budapest részeként Hegyvidék fejlesztése is a feladatom, Pokorni polgármester úrral vannak is jó terveink. A Hegyvidéken születtem, oda udvaroltam, és ott lehetett részem az egyik legszebb városépítő munkában, amit irányíthattam. Csodálatos munka volt a magyar dizájnegyetem új otthonának, a MOME Campusnak a felépítése a Zugligetben, a MOME közösségével közösen. Jó, hogy az egyetemi campus felépítése mellett létre tudtunk hozni egy tizenötezer négyzetméteres, új közparkot is a hegyvidékiek és az idelátogatók számára. Tenni szeretek a zöld Budapestért, nem csak beszélni róla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.