Meg akart ölni két rendőrt az erdőkertesi férfi

Késsel megszúrkálta és megvágta az őt kórházból hazaszállító két rendőrt az erdőkertesi V. László, vádat emeltek ellene.

2020. 10. 08. 12:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár életfogytiglani fegyházat is kaphat a bíróságon a 35 éves erdőkertesi V. László, aki még januárban meg akarta ölni az őt kórházi vizsgálatról hazaszállító két váci rendőrt.

Erdőkertes polgármestere, Pásztor László január 23-án közölte közösségi oldalán a település lakóival a támadás hírét.

„Tisztelt Erdőkertesi Polgárok!

Bűnügyi felügyelet alatt álló V. László, akit a rendőrök a Váci kórházból a Katona József utcai lakására szállítottak, a hazaérkezés előtt a két rendőrt a nála lévő késsel előre kitervelten nyakukon, kezükön, arcukon megsebesítette. Mindkét rendőr állapota stabil, kielégítő. V. László a Gödöllői Rendőrkapitányságon előállításra került.”

A Központi Nyomozó Főügyészség mai közleménye szerint vádat emeltek a rendőrök életére törő bűnöző ellen, és életfogytiglani fegyház kiszabását indítványozták azzal, hogy V. legkorábban 35 év letöltése után szabadulhasson feltételesen.

Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség járt el, és most előre kitervelten, hivatalos személy és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Budapest Környéki Törvényszéken.

A vádirati tényállás lényege szerint 2020 januárjában a bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló Pest megyei férfi – aki lakóhelyét engedély nélkül nem hagyhatta el – elhatározta, hogy megszökik. A férfi arra hivatkozott, hogy megsérült, felhívta a rendőrséget és kérte, hogy szállítsák kórházba. A szökést úgy kívánta megvalósítani, hogy az őt kísérő rendőröket megöli, ezért egy rejtve hordhatóvá alakított kiélezett kést, valamint forintban és euróban tartott, közel egymillió forintos megtakarítását vette magához.

V. László ezzel az előre megfent késsel támadt a rendőrökre, a támadás hevességét jelzi, hogy a késpenge elhajlott
Fotó: Központi Nyomozó Főügyészség

A vádlottat az orvosi ellátást követően a Váci Rendőrkapitányság állományába tartozó járőrök szállították vissza lakóhelyére, aki annak közelében

a szolgálati gépkocsi hátsó ülésén mellette ülő rendőr őrmestert az ajtónak szorította, és a ruházatából elővett késsel kétszer nyakon szúrta.

A támadást észlelő rendőr főtörzsőrmester a vezető ülésről hátra fordulva ráfogott az elkövető – a sértett nyaka irányába harmadik alkalommal lendített – kezére és a késre, amely fogásból kiszabadulva a férfi megvágta a rendőr ujjait. A vádlott ezt követően

a vezető felé fordult, és azért, hogy őt is megölje, fentről lefelé irányuló kaszáló mozdulattal a nyaka irányába szúrt,

azonban a sértett ezt észlelve felsőtestével hátra mozdult, így csak arcának jobb oldala sérült.

Miközben a rendőr főtörzsőrmester ismételten ráfogott a vádlott csuklójára, a még mindig a gépjármű ajtajához szorított rendőr őrmester elővette a szolgálati maroklőfegyverét, azonban a vádlott ráfogott a fegyver csövére, azt a főtörzsőrmester felé irányította és közben megpróbálta a fegyvert elvenni.

Végül a kitartóan védekező

rendőr őrmester a fegyverét megtartva – a bekötött biztonsági öv alatt kibújva – kiszállt a gépkocsiból, a fegyverét csőre töltötte,

majd felszólította a vádlottat a cselekmény abbahagyására.

A vádlott a nyomozás során nem tett vallomást.

Négy éve fordult elő utoljára, hogy rendőröket akartak megölni Magyarországon. Az idén 27 éves Papp László Gergely 2016 szeptemberében maga készítette pokolgépet robbantott a budapesti Teréz körúton. A támadásban két rendőr életveszélyesen, egy járókelő pedig könnyebben megsérült. Papp a rendőrjárőr fegyvereit akarta megszerezni, és tudta, célpontjai meg is halhatnak. Tavaly márciusban a táblabíróság terrorcselekménynek minősítve Papp tettét, jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélte, legkorábban 2046. október 19-én szabadulhat feltételesen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.