Még hat napig lehet jelentkezni iskolaőrnek

Szigorúak a felvételi követelmények, de szigorú szabályokhoz kötött az iskolaőrök jogköre is.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 07. 18. 12:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a belügyminiszteri rendelet, amely a legapróbb részletekig szabályozza, milyen feltételeknek kell megfelelniük az iskolaőröknek, akik július 24-ig az illetékes, megyei rendőr-főkapitányságokon jelentkezhetnek a pályázatokon kiírt állások betöltésére. Szeptember első napjától 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben lesznek iskolaőrök, a folyamatos szolgálatellátás, szabadnapok, szabadságok, betegállomány biztosítása érdekében ez legalább 700 fős állományt jelenthet.

Az iskolaőrök a rendőrség kötelékébe fognak tartozni, a rendőri jelleget tükröző egyenruhát hordanak, közfeladatot ellátó személynek minősülnek, nem hivatásosok, hanem rendőrségi alkalmazottak lesznek.

A rendőri jelleg a rendőrséghez illő követelményeket is takar, ami már a felvételinél, az iskolaőri állás betöltését megelőző kiválasztásnál is megfigyelhető lesz. Természetesen csak büntetlen előéletű, feddhetetlen életvitelű férfiak és nők jelentkezhetnek. A rendőrkapitányságok pszichológusai is megvizsgálják a jelentkezők alkalmasságát. A fizikai állóképesség is fontos, a felvételinél futás, fekvőtámasz, egyéb erőfelmérő gyakorlatok is lesznek, amelyeket a rendőrökhöz hasonlóan az iskolaőröknek is időszakonként meg kell ismételni.

Az iskolaőrök a rendőrségtől formaruhát, szolgálati igazolványt és szolgálati jelvényt kapnak. Tiszta, ápolt, rendezett megjelenést is előír a jogszabály, és nem viselhetnek testékszert. Szolgálatban ékszert sem hordhatnak, a nőknél csak egy gyűrű és egy pár fülbevaló, férfiak esetében a karóra és gyűrű engedélyezett. Külön pont rendelkezik arról, hogy az iskolaőrök nem nyilatkozhatnak a sajtónak, nem szerepelhetnek rádió- és tévéműsorokban, sem saját kezdeményezésre, sem a média megkeresése alapján. Ezalól kivétel a kulturális, művészeti vagy tudományos tevékenység, de ezeket is be kell jelenteni az iskolaőrökkel foglalkozó rendőrtisztnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerint iskolaőr munkahelyi-munkaköri vezetője a területileg illetékes rendőrkapitányság parancsnoka vagy annak megbízottja, neki tartozik felelősséggel, tőle kap utasításokat. Természetesen adott helyzetben az iskola vezetőjének vagy pedagógusainak, esetleg tanulójának kérésére, kisegítésére, védelmére kötelező intézkednie. Ezek az intézkedések a következők lehetnek:

  • a kapott kiképzésen tanultak szerint elsősegélynyújtás, amelyhez a megfelelő felszerelés is a rendelkezésükre áll
  • az erőszakos cselekmények elkövetőinek feltartóztatása, erről a rendőrség azonnali értesítése
  • az iskola területén tartózkodók igazoltatása, az illetéktelen személyek eltávolítása
  • Az iskolaőrnek minden rendkívüli eseményről azonnal jelentést kell tennie a rendőrségnek, munkanapja végén általános jelentési kötelezettsége lesz.

    Az iskolaőrök ezekhez a feladatokhoz bilincset, gázspray-t és gumibotot használhatnak, az erőszakoskodókat megfoghatják, testi erejüket használva leszoríthatják vagy elvezethetik. A rendőrbot vagy „azonos hatású helyettesítő eszköz” alkalmazása esetén törekedniük kell rá, hogy ne okozzanak súlyos sérülést, és az ütés kizárólag a „támadó végtagot” érheti.

    A rendőrség közleménye szerint legalább érettségizett jelentkezőket várnak. Előnyt élveznek a diplomások, a pedagógiai vagy rendészeti-katonai múlttal, tapasztalatokkal rendelkező jelentkezők, akiknek a sikeres kiválasztás után az iskolaév megkezdésig augusztusban egy kiképzésen kell részt venniük. A sikeresen vizsgázó három – pedagógiai és gyermekpszichológiai, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, valamint rendvédelmi elméleti és gyakorlat – modul teljesítése után lehet iskolaőr.

    A rendőrség elsősorban a megelőzésben látja az új, iskolaőri rendszer lényegét, hogy a szolgálat már látványában, megjelenésében is visszatartó erejű lesz, csökkenni fog az iskolai erőszak, nem lesznek bántalmazások, egyéb jogsértések, kevesebb lesz a rendőri intézkedés az iskolákban.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.