Meg kell védeni a pedagógusokat

– Meg kell teremteni az iskolákban a békés együttműködéshez szükséges légkört – mondta lapunknak Maruzsa Zoltán. A közoktatásért felelős államtitkár a gyöngyöspatai iskolába látogatott tegnap, és hangsúlyozta: garantálni kell az oktató-nevelő munka biztonságát.

Csekő Imre
2020. 02. 04. 10:57
null
Az oktatás az egyetlen lehetséges út Gyöngyöspatán Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fontosnak tartottam meglátogatni a gyöngyöspatai iskolát, hogy az intézmény napi működéséről tájékozódjak, hiszen jelenleg is működik az intézmény, ami ismét egy országos nyilvánosságot kapott, oktatással kapcsolatos ügy miatt került a figyelem középpontjába – mondta tegnap Maruzsa Zoltán a helyi iskolában tartott sajtótájékoztatón. A közoktatási államtitkár beszámolt róla, hogy Horváth Lászlóval, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével áttekintették a tankerület és az önkormányzat ellen folyó per helyzetét. Maruzsa Zoltán emlékeztetett rá, hogy múlt héten csütörtökön az önkormányzat és a tankerület személyre szóló levélben kereste meg a másodfokú ítéletben érintett roma fiata­lokat. Felajánlották nekik, hogy ha érdeklődnek az oktatási lehetőségek valamelyike iránt, akkor a település polgármesteréhez fordulhatnak.

– Mivel a Kúria még tárgyalni fogja a gyöngyöspatai ügyben a felülvizsgálati kérelmet, és egyelőre a kártérítésre jogosultak és jogi képviselőik is úgy nyilatkoztak, hogy nem kezdeményeznek inkasszót, ezért most patthelyzet van a kártérítések kapcsán. Az oktatási kormányzat álláspontja világos, társadalmi szempontok miatt mindenképpen az oktatás általi kártérítést tartjuk igazságosnak és megfelelőnek – nyilatkozta lapunknak Maruzsa Zoltán a sajtótájékoztató után.

Kérdésünkre azt is elmondta, személyesen egyeztetnének azokkal, akik képzést választanának. Főként az általános iskolai osztályozó vizsgára való felkészítés, nyelvtanulás, informatikai képzések, illetve ha valaki középiskolában akadt el, akkor szakmára vagy érettségire való felkészítés lehet célszerű kártérítés, amiről minden érintett esetében egyéni egyeztetés alapján döntenének.

Az oktatás az egyetlen lehetséges út Gyöngyöspatán
Fotó: Havran Zoltán

Az államtitkár a nagykátai esetet említve, ahol a helyi ipari szakközépiskolában egy pedagógust ért verbális és mentális erőszak, a sajtótájékoztatón megerősítette, nincs helye a pedagógusok elleni támadásoknak az oktatási intézményekben.

Maruzsa Zoltán elmondta, Horváth László javaslatot tett arra, hogy a kormány vizsgálja meg, miként lehetne intézményesen tovább erősíteni a pedagógusok védelmét. A közoktatásért felelős államtitkár kijelentette: felháborítónak tartják a tanárok megalázását, és felmerült az iskolarendészetek felállításának lehetősége, az olyan intézményekben pedig, ahol többszörösen előfordult tanárok elleni erőszak, egy olyan kamerarendszert alakíthatnak ki, amelynek komoly visszatartó ereje volna és növelhetné a biztonságot az iskolákban. – Meg kell védeni a pedagógusokat, és biztosítani kell nekik az oktató-nevelő munka biztonságát – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a településeken és az oktatási intézményekben szükséges megteremteni a békés együttműködéshez szükséges légkört.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.