Megállapodást kötött a kormány a fiatalokkal

A cél, hogy a magyar fiatalok hangja eljusson a kormányhoz – jelentette ki Novák Katalin államtitkár arról a stratégiai megállapodásról, amelyet ma kötött az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Ifjúsági Tanács

Forrás: MTI2019. 12. 11. 16:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cél, hogy a magyar fiatalok hangja eljusson a kormányhoz – jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról a stratégiai megállapodásról, amelyet ma kötött az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT).

Novák Katalin úgy fogalmazott, a megállapodás értelmében a kormány kötelezettséget vállal, hogy minden fiatalokat érintő témával kapcsolatban megkeresik a NIT-et és bevonják őket a jogszabályalkotásba. A NIT olyan országos ernyőszervezet, amely több mint száz tagszervezetet, így összességében több százezer magyar fiatal érdekeit képviseli. – Eddig is egyeztettünk velük a fontos kérdésekben, most ezt megerősítjük – mondta el az államtitkár. Hozzátette: az ifjúsági tanácstól inspirációt kap a tárca, hogy mely területeken van szükség előrelépésre, illetve hogy az eddigi intézkedéseknek milyen a fogadtatása az érintettek körében. Példaként említette a húsz évnél fiatalabbaknak biztosított ingyenes KRESZ-tanfolyamot és -vizsgát, az ingyenes nyelvvizsga lehetőségét, valamint a fiatal, családalapítás előtt álló pároknak szóló babaváró támogatást, amelyet már több mint 55 ezer pár vett igénybe.

Novák Katalin szerint a legtöbb magyar fiatal tehetséges, a Nemzeti Tehetség Program célja, hogy felkarolja őket és célzott támogatást biztosítson nekik. Az első találkozót ez ügyben – úgy, hogy a NIT már teljes jogú partnerként vesz részt – éppen a megállapodás aláírása után tartották.

Hegedűs Zoltán, a NIT elnöke úgy fogalmazott, mérföldkövekre nemcsak az egyéni életben, hanem a szervezetekében is szükség van, a mostani megállapodás is annak számít. – A NIT a mai napon tesz egy lépést a felnőtté válás irányába, hiszen a mostantól a lehető legmagasabb szinten tudjuk kommunikálni a magyar fiatalok érdekeit a döntéshozók felé, akik partnerként tekintenek ránk – fejtette ki.

Az eddigi intézkedések közül Hegedűs Zoltán is kiemelte az ingyenes nyelvvizsga lehetőségét, a külföldi nyelvtanulást ösztönző pályázatok megjelenését, a tehetséggondozást, illetve a fiatalok gyermekvállalásának ösztönzését.

– Jó fiatalnak lenni ma Magyarországon egyénileg, de célunk az is, hogy a közösségek, az ifjúsági szervezetek is megerősödjenek – fogalmazott. A jövő kihívásai közé sorolta a digitalizáció kérdéseit, a fiatalok vidéken maradását, illetve a felnövekvő generáció tagjainak tudatos felnőtté válását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.