Megéri a cégeknek a megváltozott munkaképességűek alkalmazása

További százötvenezer megváltozott munkaképességű ember találhatna munkát a versenyszférában hazánkban – hangsúlyozta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár egy tegnapi sajtóeseményen.

Csekő Imre
2019. 11. 19. 17:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretnénk, ha többet lenne szó a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról – mondta tegnap Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára újságíróknak Budaörsön, az Auchan áruházlánc központjában tartott sajtóbejáráson. Az államtitkár szerint sok vállalat számára rejtett munkaerőpiaci tartalékot jelenthetnek a megváltozott munkaképességűek. Közülük hazánkban mintegy százötvenezren dolgoznak jelenleg, de még ugyanennyien vannak, akik tudnának munkát vállalni, ha találnának olyan munkaadót, aki lehetőséget lát a foglalkoztatásukban. – Örülnénk, ha egyre több piaci szereplő lenne, aki amellett, hogy üzleti tevékenységet folytat, arra is hangsúlyt helyezne, hogy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztasson – jelentette ki Fülöp Attila, s hozzátette: reméli, hogy ebben a kérdésben partnerekre találnak a vállalatokban.

A politikus emlékeztetett rá, hogy 2019. január 1-jétől adókedvezmény jár azoknak a vállalatoknak, amelyek megváltozott munkaképességű személyeket alkalmaznak. A pedig súlyosabb fogyatékossággal élők foglalkoztatásában olyan úgynevezett akkreditált cégek működnek közre, amelyeknek kifejezetten az a szerepük, hogy – átmenetet képezve a versenyszféra és a szociális szektor között – állami támogatásokat felhasználva folytatnak üzleti tevékenységet. Ezek a vállalatok összesen mintegy harmincezer embert foglalkoztatnak hazánkban.

Az államtitkár kifejtette, hogy a több mint huszonöt munkavállalót foglalkoztató vállalatoknak be kell fizetniük az úgynevezett rehabilitációs adót, amennyiben nem alkalmaznak legalább ötszázaléknyi megváltozott munkaképességű személyt. – Ebből a forrásból évente mintegy százmilliárd forint folyik be a költségvetésbe, ami azt jelenti, hogy a magyarországi cégek lemondanak hetvenezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásáról, és inkább befizetik az extra hozzájárulást – ismertette Fülöp Attila. Mindez annak ellenére van így, hogy az állam járulékkedvezménnyel segíti a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.

A megváltozott munkaképességű kollégáink általában sokkal elkötelezettebbek az átlagnál – mondta Dominique Ducoux, az Auchan magyarországi vezérigazgatója, ráirányítva a figyelmet arra, hogy ebben a foglalkoztatási formában valódi üzleti lehetőség van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.