Meghátrált a főváros szippantós cége Budafok-Tétényben

A lakosság és Karsay Ferenc polgármester tiltakozásának hatására a főváros szippantós cége megszüntette azt a koronavírus-járvány idejére bevezetett gyakorlatot, hogy a szennyvizet a lakókörnyezetben engedik le a csatornaszemeken. Az ügy előzménye, hogy a helyi önkormányzathoz erről több lakossági bejelentés is érkezett, a kerület pedig tiltakozott ez ellen a fővárosnál. Karsay Ferenc polgármester szerint ez az eljárás azért is érthetetlen, mert az utcai leeresztés még járványmentes, normál körülmények között is szigorúan tilos, csak katasztrófahelyzet esetén engedélyezhetik ezt a társaságnak. A szippantós cég azonban pont arra hivatkozik, hogy a járványveszély miatt tették mindezt.

2020. 06. 02. 22:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XXII. kerületi önkormányzathoz több lakossági bejelentés is érkezett, hogy a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) szennyvízszállító teherautói a budafoki Vöröskereszt és a nagytétényi Váza utcai csatornanyílásba ürítik a szippantott szennyvizet. Karsay Ferenc polgármester szerint ez azért is érthetetlen, mert az utcai leeresztés még járványmentes, normál körülmények között is szigorúan tilos, csak havária, vagyis katasztrófahelyzet esetén engedélyezhetik ezt a társaságnak. A szippantós cég azonban pont arra hivatkozik, hogy a járványveszély miatt tették mindezt. A jelenleg érvényes szabályok szerint a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) ma már csak az úgynevezett koncentrált leeresztőhelyeken, a lakosságtól szeparált környezetben üríttette a szippantóautók tartalmát. Budafok- Tétényből például csak a csepeli tisztítóműbe vagy a XI. kerületi Hunyadi János útra szállíttatta a szennyvizet. A polgármester szerint ezzel a gyakorlattal ellentétes, hogy ellenőrizetlenül, felügyelet nélkül, a lakosság fizikai elzárása nélkül, fertőzésveszélyesen ürítenek, olyan helyen, ahol műszaki hiba esetén nincs lehetőség a kármentesítésre. A szagokról már nem is beszélve. A Vöröskereszt utcai csatornaszemtől ötven méterre ráadásul óvoda és bölcsőde található, illetve egy nyugdíjasház és egy játszótér is.

Mivel mindkét cég többségi tulajdonosa a fővárosi önkormányzat, a XXII. kerület mindenekelőtt Karácsony Gergely főpolgármesternek címezte azt a tiltakozó levelet, amelyben a jelenlegi gyakorlat azonnali leállíttatását kérték.

Az FTSZV arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tiltakozás sikerrel járt. Karsay Ferenc polgármester és Gadácsi Miklós, a XXII. kerületi helyi operatív törzs vezetője kifejezett kérésére május 22-től beszüntették a XXII. kerületi leeresztőhelyek használatát. De miért is használták újra ezeket egyáltalán? Közlésük szerint a csatornaszemeket a logisztikai és hatékonysági szempontokat figyelembe véve vették igénybe. Vagyis a megtett távolság és az útidő csökkentése érdekében használták azokat, de csak ideiglenes jelleggel, a rendkívüli helyzet megszüntetéséig.

Kijelentették: hatósági engedély birtokában, a társszolgáltató, FCSM-mel együttműködve, a jogszabályok és legszigorúbb óvintézkedések betartásával jártak el. Ezt a vízügyi hatóság is engedélyezte. Közölték: azt az útidő csökkentése mellett ezt az is indokolta, hogy a veszélyhelyzet miatt a munkatársak izolációja mellett döntöttek, vagyis kisebb csoportokba osztva, csökkentett létszámmal végzik a tevékenységüket, hogy elkerüljék a fertőzést.

Ez az indoklás Karsay Ferenc szerint azonban nemcsak értelmetlen, de felháborító is, tekintettel arra, hogy az a pár kolléga maszkkal, gumikesztyűvel és kézfertőtlenítővel minden probléma nélkül találkozhatna egymással a koncentrált gyűjtőpontokon, és nem kellene a normál körülmények között tiltott tevékenységgel veszélyeztetni Budafok-Tétény lakosságát. Ezek a védőfelszerelések egyébként is kötelezők az ilyen feladatot végző munkatársak esetében, hiszen az anyag, amivel dolgoznak, erősen fertőző. Képtelenség tehát, hogy a saját kollégáik nagyobb fertőzésveszélyt jelentsenek az általuk szállított és kezelt fekáliánál.

Az engedélyekről szólva pedig a polgármester hangsúlyozta: a kerületben már öt éve tilos az utcai csatornaszemeken szippantott szennyvizet leereszteni.

A polgármester lapunkat arról is tájékoztatta, hogy az FTSZV a megnövekedett igényre is hivatkozott, állításuk szerint jelenleg Budafok-Tétényben éves szinten mintegy 3200 ingatlan több mint 17 ezer köbméter szippantott szennyvizének elszállítását végzik, és erre vonatkozóan még nem érkezett panasz társaságukhoz.

A XXII. kerület azonban ma 99 százalékosan csatornázott. Ez előtt az állapot előtt az FTSZV évente 20 ezer köbméter szippantott szennyvizet gyűjtött és szállított a koncentrált leeresztőhelyekre. Ez a mennyiség a csatornázási programnak köszönhetően mára a harmadára csökkent, ellentétben a 17 ezer köbméterrel, amit az FTSZV állít. Ez pedig azt támasztja alá, hogy a kerületen kívülről gyűjtött szennyvizet is szállítottak Budafok-Téténybe.

Az FTSZV ennek ellenére lapunk kérdésére válaszolva azt állította: a konkrét esetben kizárólag a XXII. kerületben található ingatlanokon keletkező szennyvízről volt szó. Karsay Ferenc szerint ezek az ellentmondások azt a gyanút keltik, hogy a fővárosi cég szándékosan közölt valótlan adatokat vagy számítási hibák sorozatának eredményeképpen kért és kapott engedélyt a katasztrófavédelemtől.

A fővárosi társaság azt is vitatja, hogy a leeresztés kontroll nélkül történt volna. Állítják: a lehetséges leeresztő pontokat a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. határozta meg. Ezek korábban is kijelölt, engedélyezett fedlapos leeresztőhelyek voltak. A szippantott szennyvíz leeresztésére csak azok a csatornaszemek alkalmasak amelyek esetében megfelelő a vízhozam, amely hígít, megakadályozva a kiülepedést, a szaghatást, és eljuttatja a szennyvizet a szennyvíztisztító telepre. Az eljárás szerintük nem veszélyezteti a környéken élőket és a közelben található közintézményeket, mivel a szippantós autó a csövén keresztül közvetlenül a csatornába engedi a szennyvizet, majd a csatornafedél körül klórmésszel fertőtlenítenek. Megjegyezték azt is: a szennyvíz leeresztése ugyanolyan szaghatással jár, és rövidebb időt vesz igénybe, mint a szippantási tevékenység.

A polgármester azonban kétségesnek tartja azt is, hogy ellenőrzött körülmények között folyt a leeresztés. A jelenlegi gyakorlattal ugyanis szerinte egy valamit kerülnek ki a fővárosi FTVSZ autói: a mennyiségi és kémiai ellenőrzést, amely a koncentrált leeresztőhelyen van, az utcán történő leeresztésnél viszont nincs. Az is felmerülhet tehát, hogy ipari szennyvizet vagy nem szennyvíz típusú anyagot ereszthettek le a csatornába. Tehát az önkormányzat azt feltételezi, hogy a járvány okozta vészhelyzettel visszaélve, nem a valóságnak megfelelő adatokat közölve kértek és kaptak engedélyt az illetékes hatóságtól a tevékenység bevezetésére.

– Az még mindig nem világos, hogy valójában mi is van az intézkedés hátterében. De arról mindenképp szeretném biztosítani a kerületieket, hogy a szennyvíz szabadtéri ürítését minden eszközzel igyekszem megállítani – szögezte le a polgármester.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.