Megtámadták a roma nemzetiség országos választási eredményét

Jogorvoslati kérelem érkezett a roma nemzetiség országos választásának eredménye ellen, így egyelőre nem emelkedhet jogerőre az október 13-ai választás eredménye, és nem alakulhat meg az Országos Roma Önkormányzat.

Forrás: MTI2019. 11. 18. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt héten csütörtökön állapította meg a roma nemzetiség október 13-ai országos nemzetiségi választásának eredményét, miután a szabálytalanságok miatt november 3-án megismételt sárkeresztúri szavazás eredménye is jogerős lett.

Az NVB csütörtöki határozatában állapította meg az egyes listák által szerzett mandátumok számát. Eszerint az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség 20, a Fiatal Romák Országos Szövetsége 18, a Roma Polgárjogi Mozgalom BAZ-megyei Szervezete 5, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete – Központi Szervezet 4 mandátumot szerzett. Az eredmények alapján a Lungo Drom elveszítette többségét a 47 tagú országos önkormányzatban.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint az NVB eredménymegállapító határozata ellen azonban vasárnap jogorvoslati kérelem érkezett, így a választás eredménye nem emelkedhetett jogerőre, így nem alakulhat meg az ORÖ. A felülvizsgálati kérelemről a Kúria legkésőbb csütörtökön dönt.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos nemzetiségi önkormányzat testületének alakuló ülését az NVB elnöke hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra, ezt azonban, mivel még nem jogerős a választás eredménye, egyelőre nem tudta megtenni.

A többi nemzetiség országos választásának eredménye már korábban jogerőre emelkedett, és a képviselők átvehették megbízólevelüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.