Megújult a NAT, csökkennek az óraszámok

Az új tanévtől a tanulók terhelése csökken, fokozatosabbá és egyenletesebbé válik, köszönhetően annak, hogy évfolyamonként maximalizálták az óraszámokat és a kötelezően elsajátítandó tananyag mennyiségét is.

Csókás Adrienn
2020. 01. 31. 13:09
MARUZSA Zoltn; HAJNAL Gabriella; KSLER Mikls
Budapest, 2020. január 31. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erõforrások Minisztériumának köznevelésért felelõs államtitkára (b), Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere (k) és Hajnal Gabriella, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelõs miniszteri biztos (j) sajtótájékoztatót tart a módosított Nemzeti alaptantervrõl az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. január 31-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Az új alaptanterv épít a hagyományokra és hozzájárul a nemzeti kultúra továbbörökítéséhez
  • Biztosítja a 21. századi kulcskompetenciákat is
  • Csökkenti a tanulók terhelését
  • Több mint kétéves munka után elkészült a megújított Nemzeti alaptanterv (NAT), amelyet felmenő rendszerben, az első, ötödik és kilencedik évfolyamon vezetnek be idén ősszel – jelentette be tegnap Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere kiemelte: a pedagógusok, szakértők és szakszervezetek bevonásával olyan tananyagszabályozás született, amely épít a hagyományokra és hozzájárul a nemzeti kultúra továbbörökítéséhez, ugyanakkor korszerűbb nevelési elveket fogalmaz meg és biztosítja azokat a 21. századi kulcskompetenciákat is, amelyek a felsőoktatásban, illetve a munkaerőpiacon történő sikeres részvételhez szükségesek.

    Az átalakított NAT-ban a korábbinál hangsúlyosabb szerepet kap a családi életre nevelés és a hazafiasság,

    valamint önálló, új tantárgyként jelenik meg az állampolgári ismeretek a 8. és 12. évfolyamon. Az informatika helyébe a digitális kultúra tantárgy lép, a korábbi technika, illetve életvitel órák pedig technika és tervezés néven öltenek új formát.

    Az iskolák lehetőséget kapnak arra, hogy a kémia, fizika és biológia tárgyakat egy integrált tartalmú természettudományi tantárggyal váltsák ki, emellett jelentős megújuláson esett át a magyar, a történelem, valamint az ének-zene tantárgy is.

    A következő tanévtől a tanulók terhelése csökken, fokozatosabbá és egyenletesebbé válik, köszönhetően annak, hogy évfolyamonként maximalizálták az óraszámokat és a kötelezően elsajátítandó tananyag mennyiségét is.

    Az alsó tagozat első három évfolyamán ezentúl heti 24 órája lehet a diákoknak, míg eddig egyes helyeken 26-28 sem volt ritka. A heti 30 tanórát az általános iskola utolsó két évében sem szabad túllépni, a középiskolában pedig legfeljebb 34 órát szervezhetnek egy héten. A megadott óraszámoktól további kettővel el lehet térni, de csakis a kéttannyelvű vagy sportiskolákban, illetve az emelt szintű oktatást szervező intézményekben.

    A Magyar Nemzet kérdésére a tárcavezető megerősítette:

    az óvoda, illetve az első osztály között nem lesz előkészítő évfolyam, és nincs napirenden ennek későbbi bevezetése sem.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.