Melkita pátriárka: Sokat jelent nekünk a magyarok szolidaritása

A közel-keleti keresztényeknek sokat jelent a magyarok segítsége, szolidaritása – mondta Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárka szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

Forrás: MTI2019. 02. 27. 10:14
ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. februr 26. A Miniszterelnki Sajtiroda ltal kzreadott kpen Orbn Viktor miniszterelnk (b) fogadja Jusszef Abszi melkita grgkatolikus ptrirkt (j) s ksrett Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. februr 26-n. MTI/Miniszterelnki Sajtiroda/Kaiser kos Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kaiser Ákos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Antiókhiai Melkita Görögkatolikus Egyház vezetője, aki Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezett Magyarországra, úgy fogalmazott: közel érezzük magunkhoz a magyar népet, és ez közelség vigasztaló.

A magyar nép a keresztény értékeknek megfelelően él, és nyitott minden üldözött nép megsegítésére – fűzte hozzá.

Elmondta: magyarországi látogatásának célja, hogy „együtt dolgozzon a magyar kormánnyal”, és megbeszéljék, miként segítheti a kormány a közel-keleti keresztényeket.

Kitért arra is: a közösségük sokat szenvedett, lerombolták a kórházaikat, iskoláikat. „Sok intézményt kellene újjáépíteni, ugyanis ezeken az épületeken keresztül tanúságot tehetünk az evangéliumról, és megmutathatjuk, hogy tevékenyen jelen vagyunk a saját országunkban” – fogalnmazott.

Ismertette: a szíriai válság előtt mintegy 140 ezer melkita görögkatolikus élt az országban, de a válság idején sokan elmenekültek.

Fontos lenne, hogy ez a közösség, amely a kereszténység kezdete óta az országban él, a szülőföldjén maradhasson, ott ahova az Isten állította őket. Ez a vágyuk – mondta, hozzátéve, hogy a magyar kormány ebben segíti őket.

Jusszef Abszi kedden tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel arról, hogy a magyar kormány a helyi keresztény egyházak humanitárius programjainak finanszírozásán keresztül nyújt segítséget a Szíriából elvándorolt lakosság hazatéréséhez.

Az Antiókhiai Melkita Görögkatolikus Egyház bizánci rítusú keleti katolikus egyház, amely a Római Katolikus Egyház saját jogú részegyháza, székhelye Szíria fővárosában, Damaszkuszban van.

A melkita görögkatolikusok az Antiókhiában élő első keresztény közösségekig vezetik vissza származásukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.