Migrációkutató: Gyengén halad az integráció Finnországban

Folyamatosan és egyenletesen érkeztek bevándorlók 1990 és 2014 között Finnországba, de a 2015-ben kezdődő menekülthullámok meglepték és leterhelték a finn rendszert.

Forrás: MTI2019. 08. 15. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengén halad a kívülről érkezettek integrációja Finnországban a Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése szerint – mondta az intézet szakértője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Vargha Márk az Európai Unió soros elnökségét betöltő észak-európai ország migrációs helyzetét áttekintve hozzátette: az integráció akkor történik meg, ha a bevándorló hátterűek között alacsony a segélyezési arány, vagyis jó jövedelemmel rendelkeznek, de ez Finnországban nem így alakult.

Az elemző azt mondta, a statisztikák szerint egy őshonos finn állampolgár fizetésének négy százalékát keresi meg egy bevándorló hátterű férfi Finnországban eltöltött első évében, és ez az arány 10 év után sem nő 40 százalék fölé. Éppen ezért a bevándorló hátterűek között nagyon magas a segélyezési arány az országban – jegyezte meg.

Hozzátette, folyamatosan és egyenletesen érkeztek bevándorlók 1990 és 2014 között Finnországba, de a 2015-ben kezdődő menekülthullámok meglepték és leterhelték a finn rendszert.

Finnországot két irányból érte a migrációs hullám: egyrészt az északkeleti migrációs útvonal 2015-2016-os hideg tele miatt afgán migránsok mentek oda Oroszországból, a nagyobbik tömeg, többségében irakiak pedig nyugatról, Svédországból érkeztek – közölte Vargha Márk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.