Migránsok tolták ki a sárban elakadó csempészautót

Egy csomagtartóban rekedt migránssal akart elhajtani a határvadászok elől a román embercsempész.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 11. 04. 16:07
Elfogott határsértők
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bohózatba illő jelenetnek lehettek szemtanúi azok a rendőrök, akik október 31-én este a magyar–szerb határon Domaszék közelében teljesítettek szolgálatot. A Magyar Nemzet információi szerint először azt hitték, filmforgatás folyik, egy vígjáték jeleneteibe csöppentek bele. A történet viszont annyira valós volt, hogy a főszereplőt, egy román embercsempészt, panasza elbírálását követően jogerősen is letartóztatásba helyezett november 4-én a Szegedi Járásbíróság.

A Röszke és Mórahalom közötti határszakaszra vigyázó rendőrök az október végi alkonyatban egy autó lámpáinak villogására lettek figyelmesek egy olyan területen, ahol semmiféle út nem vezetett, csak mezőgazdasági gépek jártak arrafelé. Mint később kiderült, egy román férfi – a nyomozás állása szerint még ismeretlen megbízóival történt megállapodás szerint – az előre megbeszélt fényjelzés használatát követően felvett Domaszék külterületén az autójába tizenöt, magát szír nemzetiségűnek valló illegális bevándorlót.

Fotó: Police.hu

A gépkocsiba beszálló utasok a feltételezések szerint pár perccel az észlelésüket megelőzően embercsempészek segítségével, illegálisan lépték át a szerb–magyar államhatárt a műszaki zár megbontásával, majd az embercsempész fényjelzéséig a mezőn és a friss szántás között bujkáltak. A román sofőr miután elvette a fuvardíjakat, a migránsok bűntársaival még Szerbiában megkötött megállapodásának megfelelően Ausztriába indult volna utasaival. A gépkocsi a sárban elakadt, ezért az utasok kiszálltak, hogy kitolják gépjárművet. Pontosabban csak tizennégy migráns vett részt a műveletben, mert egyiküknek, aki a csomagtartóban utazott, rácsapták a kezére az autó ajtaját és kilométerekre elhallatszott a jajveszékelése. Ezután a nagy igyekezetben mindegyik segítő meg is fürdött a sárban, ekkor meg a káromkodásuktól zengett a domaszéki mező. A rendőrök akkor értek a közelükbe, amikor végre sikerült egy szárazabb területre tolniuk az autót. Az embercsempész, meglátva a határvadászokat, a gázra lépett és a csomagtartóba zárt sérülttel együtt megpróbált elhajtani, száz métert sem tudott megtenni, amikor újra elakadt, majd megadta magát. A tizennégy saras migráns szétszóródott, a járőrök hőkamerát is bevetettek azok elfogására, akiknek sikerült elérni a közeli erdőt. Tíz határsértőt még a szántáson elfogtak, rájuk addig a rendőrök járőrkutyája vigyázott. Egy óra elteltével teljes volt a létszám, a szír férfiakat éjfélkor már ki is utasították az országból.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel indítványozta a férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészi indítványnak helyt adva, a gyanúsított panaszát elutasítva jogerősen is elrendelte a román sofőr ellen kiszabott szabadságot korlátozó intézkedést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.