Mindenképpen a vádlottak padjára ül Czeglédy

A Szegedi Törvényszék elutasította a Csongrád Megyei Főügyészség indítványát, amelyben a büntetőeljárás folytatását kérték Czeglédy Csaba ellen.

Magyar Nemzet
2019. 06. 21. 6:30
null
A szocialisták és Gyurcsány ügyvédje 6,2 milliárd forintos adócsalásért felelhet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Törvényszék elutasította a Csongrád Megyei Főügyészség indítványát, amelyben a büntetőeljárás folytatását kérték Czeglédy Csaba ellen – közölte tegnap az MTI érdeklődésére a bíróság szóvivője. Juhászné Prágai Erika elmondta, hogy a bíróság végzése ellen a vádhatóság fellebbezett.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szintén a távirati iroda kérdésére kifejtette: álláspontjuk szerint a mentelmi jog csak átmeneti akadálya volt az eljárásnak, és miután megszűnt, az eljárás ugyanabban a szakaszban folytatható.

– Korábban nem volt ilyen eset, de az ehhez ­hasonló ügyekben született döntések alapján az ügyészség véleménye az, hogy nincs szükség új vádirat benyújtására, a törvényszék végzéséből azonban ez olvasható ki.

A szocialisták és Gyurcsány ügyvédje 6,2 milliárd forintos adócsalásért felelhet
Fotó: Havran Zoltán

A bíróság ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a ­Czeglédy Csaba elleni eljárás megszüntetése nem „ítélt dolog”, így a folytatására megfelelő eljárásjogi lépések után lehetőség van – ismertette az ügyész. Vagyis a probléma az eljárásjog eltérő értelmezéséből fakad, mert amíg a bíróság azt várja, hogy az ügyészség nyújtsa be újra a vádiratot, a vádhatóság szerint a büntetőeljárásról szóló törvény erről nem rendelkezik. A végső szót a Szegedi Ítélőtábla mondja ki az ügyben, amely a jövő héten bírálja el az ügyészség fellebbezését.

Emlékezetes: az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként is elhíresült Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat korábban. Mivel azonban a politikus Gyurcsány pártja, a DK európai parlamenti képviselőjelöltje volt, mentelmi jog illette meg.

A Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta a politikus mentelmi jogát, ezért a bíróság május 9-én megszüntette a büntetőeljárást ellene. A választási eredmény jogerőssé válásával azonban Czeglédy Csaba mentelmi joga megszűnt.

Mint ismert, a megyei főügyészség februárban összesen huszonegy gyanúsított ellen emelt vádat, amely szerint a Czeglédy vezette bűnszervezet több mint 6,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Szegedi Törvényszéken előkészítő ülésekkel június 24-én kezdődik el az ügy tárgyalása. A vádhatóság ez eljárás során kilenc vádlottal egyez­séget kötött a bűnösség beismeréséről és a büntetésükről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.