Mirkóczkiék cenzúrázták az Egri Magazint

Három cikket, köztük a volt Fidesz–KDNP-s polgármesterrel kapcsolatos írást is törölte a Mirkóczki Ádám-féle vezetés az Eger Magazin decemberi számából, a közgyűlési tudósítást pedig teljes egészében átírták, mindezt a főszerkesztő beleegyezése nélkül.

Munkatársunktól
2020. 09. 23. 21:37
null
20200130 Eger fotó: Huszár Márk Martin HM - Heves Megyei Hírlap Két világkupa támogatásáról döntött az egri közgyűlés. képen: Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) Eger Megyei Jogú Város polgármestere Fotó: Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint másfél hónappal az önkormányzati választás után durván belenyúltak a városi havilap, az Egri Magazin készítésébe Mirkóczki Ádám balliberális polgármester munkatársai – derül ki a lapunkhoz eljuttatott dokumentumokból. Ezekből az olvasható ki, hogy már kevéssel az októberi szavazást követően megpróbáltak burkoltan nyomást gyakorolni a Média Eger Kft.-re és a cég által kiadott Egri Magazinra. Ez az első pár hétben kimerült abban, hogy bekérték az önkormányzathoz az Egri Magazinnal kapcsolatos összes szerződést. Emellett egy sor kérdést tettek fel a lap készítésével, kiadásával és terjesztésével kapcsolatban, és látni akarták a kiadásért felelős személy, Gay Krisztina főszerkesztő munkaszerződését, illetve munkaköri leírását. Bekérték a tördelő munkaszerződését is – erre egy önkormányzati dolgozótól kaptak utasítást, de ő jelezte, hogy Mirkóczki Ádám polgármester kérésére jár el. A munkatárs a decemberi lapszám készítése közben arról is érdeklődött, hogy mikor van a lapzárta, hogyan áll a szám készítése, és kérte a kész magazint még a nyomdába küldés előtt. Nem ő volt az egyetlen, aki ezzel az Egri Magazin vezetéséhez fordult, Mirkóczki Ádám környezetéből többen is felhívták azzal a főszerkesztőt, hogy a magazin csak akkor mehet nyomdába, ha jóváhagyták.

Amikor az Eger Magazin munkatársai a tördeléssel elkészültek, Gay Krisztina a lapszámot digitális formában továbbította az önkormányzati dolgozónak. Pár nappal később a főszerkesztő azt a tájékoztatást kapta, hogy teljes egészében kivettek és átírtak több cikket a magazinban, de hivatalosan ezt nem közölték vele. Az önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő cég, az EVAT Zrt. vezérigazgatójától is csak arról kaptak írásban utasítást, hogy jelezzék a nyomdának: nem a szokott időben kerül hozzájuk az anyag. Ezt Gay Krisztináék megtették. Egy nappal később Mirkóczki Ádám közvetlen munkatársa átküldte az EVAT Zrt. vezérigazgatójának a magazinra vonatkozó konkrét utasításait. Ebben az állt, hogy melyik három cikket – többek között egy az előző, Fidesz–KDNP-s polgármesterrel, Habis Lászlóval kapcsolatos anyagot – kell törölni, és leírták azt is, hogy miként módosuljon a közgyűlési tudósítás. Ezt a cégvezető továbbította közvetlenül a tördelőnek, illetve a nyomdával kapcsolatot tartó Média Eger alkalmazottjának. A magazin végül a kért módosításokkal és a megszokott megjelenési időponttól eltérően, később került a nyomdába.

Ismert, Egerben a tavaly októberi önkormányzati választáson Mirkóczki Ádám polgármesteren kívül kilenc balliberális képviselő jutott be a tizen­nyolc fős közgyűlésbe. Emellett mandátumot szerzett még hat Fidesz–KDNP-s, egy mi hazánkos politikus és az Egri Városvédők Egyesületének egy jelöltje is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.