Miskolc nem fordulhat vissza

Miskolcnak a 21. században fiatalos lendületre, világos településfejlesztési koncepcióra és jó kormányzati kapcsolatokra van szüksége ahhoz, hogy a nyerő oldalon maradhasson – jelentette ki a Fidesz-KDNP miskolci polgármesterjelöltje. Alakszai Zoltán kiemelte: a folyamatban lévő programokat befejezik, de új fejlesztési elképzeléseket is miskolciak figyelmébe ajánlottak. Ennek eredményeként újranyílhat a diósgyőri strand és bővülhet a szépkorúakat segítő Salkaházi-program.

2019. 10. 08. 6:16
null
A kormánypártok jelöltje a visszavonuló Kriza Ákos nyomdokaiba lépne Fotó: Szathmari Tamas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs könnyű dolga egy olyan labdarúgónak, aki a bemelegítésnél tudja meg, hogy az előzetesen tervezettel ellentétben pályára kell lépnie a kezdőcsapat tagjaként. Ez sokakra bénítólag hat, másokat pedig doppingol. Ön hasonló helyzetben volt a nyár derekán, hiszen augusztus 9-ig az egész ország úgy tudta, hogy Miskolc első embere újraindul, de Kriza Ákos betegsége miatt végül nem vállalta a megméretést. Egyúttal az is kiderült, hogy ön száll ringbe a város polgármesteri székéért. Mennyire érte váratlanul Kriza Ákos döntése?

– A felkérés váratlanul ért, de nem sokat gondolkoztam a válaszon, mert szeretem Miskolcot, és hiszek abban, hogy a városnak a 21. században fiatalos lendületre, világos településfejlesztési koncepcióra és jó kormányzati kapcsolatokra van szüksége ahhoz, hogy a nyerő oldalon maradhasson. Másrészt öt évvel ezelőtt a polgármester úr hívott haza, ebben a ciklusban mellette dolgoztam, valamennyi döntés előkészítésében és végrehajtásában részt vettem. Tisztában vagyok a város ügyeivel, az előttünk álló kihívásokkal, felkészültem a feladatra.

– Egy ilyen helyzetben kettős feladata van egy kampánystábnak, hiszen nemcsak a programot, hanem a jelöltet is meg kell ismertetnie a választókkal. Mennyire sikerült megfelelni e kettős feladatnak?

– Azt gondolom, hogy sikeresek voltunk, az elmúlt hetekben a kampánycsapat és magam is rengeteget dolgoztam. Ennek az lett az eredménye, hogy a néhány száz méterre levő otthonomtól a hivatalig nem tudok úgy elsétálni, hogy ne állítanának meg legalább tízen-tizenöten. Ez komoly kihívások elé állít, hiszen rendszerint igyekeznem kell, hogy ne késsek el reggel.

– Milyen kampányelemekkel próbálták a választók bizalmát megtartani, megszerezni?

– Elsőként be kellett mutatkoznom, mert az elmúlt években jegyzőként dolgoztam, és nem volt feladatom, hogy a nyilvánosság előtt éljem az életem. A bemutatkozásnak az egyik fontos eleme volt a miskolci konzultáció, amelyet elindítottam, mert mélyen hiszek abban, hogy egy várost úgy lehet irányítani, ha a legfontosabb kérdésekben megkérdezzük a lakosokat. A konzultációra rekordszámú, több mint 36 ezer válasz érkezett alig két hét alatt. Ennek eredményeként egy programot is meghirdettem, amelyet a napokban juttattunk el a háztartásokba. Szerettük volna, ha a miskolciak megértik: a város akkor tud fejlődni a kihívásokkal teli világban, ha a település vezetése és a kormány a közös értékek, valamint a világos elképzelések mentén együtt tud működni. A miskolciak megtapasztalhatták ennek előnyeit az elmúlt kilenc évben, elég csak a Modern városok programra gondolni, amiben a település 336 milliárd forint támogatást nyert el.

A kormánypártok jelöltje a visszavonuló Kriza Ákos nyomdokaiba lépne

– A Fidesz–KDNP vezető politikusai egymásnak adták a kilincset Miskolcon, egy sor politikus gondolta úgy, hogy személyesen biztosítja önt a támogatásáról. Ekkora a tét?

– Igen, de a tét nemcsak Miskolcon, hanem az egész országban nagy. A miniszterelnök úrral és számos kormánytaggal valóban sikerült beszélgetnem a város jövőjéről, egyetértettünk abban, hogy az elmúlt kilenc évben elért komoly eredményeket közösen kell megvédeni.

– Kriza Ákos két cikluson keresztül vezette a várost, egy sor fejlesztés, program áthúzódhat a következő öt évre. Melyek azok, amelyeket folytatni kíván, és milyen új javaslatokat vinne a közgyűlés elé?

– Csaknem kétszáz futó programunk van, ezek egy része előkészítés alatt áll, mások már a kivitelezési szakaszban vannak, ezeket a következő években tisztességgel befejezzük. Ezek közül kiemelkedik a tapolcai strandfürdő második üteme, amely 18 százalékos készültségű, és jövő karácsonyra fejeződik be. Ez lesz Közép-Európa legimpozánsabb fürdőkomplexuma, ami erősíti a miskolci turizmust. Hasonló volumenű fejlesztés lesz a következő időszakban az Y-híd, ez hamarosan elkezdődik; erre a miskol­ciak régóta várnak. Elkezdődik továbbá a diósgyőri vár fejlesztése és környezetének rendbetétele is. Új elemként több dolgot is a miskolciak figyelmébe ajánlottam, ezek közül hármat emelnék ki: felújítjuk és újranyitjuk a diósgyőri strandot, folytatjuk és bővítjük a szépkorúak támogatását célzó Salkaházi-programot, illetve kiépítjük a közterületi hibabejelentő rendszert.

– Vasárnap ön mellett négy másik – három ellenzéki és egy civil – jelölt mérkőzik meg a polgármesteri székért. Két- vagy többesélyes lesz a verseny?

– Ezt majd a miskolciak döntik el, akik látják, hogy mi a választás tétje: a város marad a nyerő oldalon, és folytatjuk a közös fejlesztőmunkát, vagy visszasodródunk oda, ahol 2010 előtt voltunk. Biztos vagy benne, hogy a miskolciak megfelelő döntést fognak hozni.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.