Momentum–Fidesz-szövetséget lát az MSZP

Soproni Tamás polgármester egy személyi döntését követően Budapest VI. kerületében is felerősödött az MSZP és a Momentum közötti ellentét. A két párt konfliktusa nem új keletű, mivel Zuglóban és Csepelen is nyíltan kritizálták már egymást a politikusaik. Az elmúlt időszak során a szivárványkoalíció pártjai több fronton is harcban álltak egymással: egyrészt baloldali többségű önkormányzatokban, másrészt a balliberális előválasztási verseny kapcsán.

2021. 06. 01. 6:18
Soproni Tamás
Soproni Tamás élesen kritizálta a szocialista pártot Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Következő állomásához érkezett a Momentum és az MSZP közötti csörte, miután Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere indoklás nélkül visszahívta tisztségeiből az MSZP egyik képviselőjét. A döntés kapcsán a szocialisták kerületi szervezete dühös hangvételű közleményben reagált, amiben Sopronit azzal vádolták, hogy „a Fidesszel szövetkezve támadta meg az ellenzéki pártok összefogását”.

– Sajnos az látszik Terézvárosban, hiába a pártok koalíciós akarata, Soproni Tamás esetében a személyes sértettség, az arrogancia utat tör magának, céljai érdekében a Fidesszel is hajlandó összefogni, az se számít, hogy ezzel árt az összefogásban elkötelezett pártoknak

– áll a szocialisták közleményében.

Nem ez az első nézeteltérés Soproni és a közgyűlés szocialista frakciója között, korábban ugyanis az MSZP nem támogatta a polgármestert a költségvetés elfogadásában.

A két baloldali párt legismertebb konfliktusa Zuglóhoz kapcsolódik, ahol februárban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Momentum támogatásával bejelentkezett az előválasztásra, miközben ez az MSZP-s Tóth Csaba körzete, amit a szocialista képviselő a 2018-as országgyűlési választáson magabiztosan nyert meg.

Soproni Tamás (balra) a Karácsony Gergely vezette főváros egyik momentumos erős embere
Fotó: MTI/Kovács Attila

– Amikor értesültem róla, hogy Hadházy Ákos idejön Zuglóba „képviselő-jelöltösködni”, kifejezetten megdöbbentem – nyilatkozta akkor Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Fekete-Győr András azon érvelése döbbentette meg Harangozót, amely szerint azért indítja a Momentum Hadházyt a biztos befutónak tartott zuglói választókerületben, mert „meg akarják teremteni a Fidesz elleni ellenzéki többséget”. Ennek kapcsán a szocialista politikus hozzátette: „Nem tudom, hogy feltűnt-e nekik, de Zuglóban ez már régen megteremtődött.”

Terézváros és Zugló mellett Csepelen is konfliktus terhelte meg nemrég a két baloldali párt viszonyát, miután az MSZP-s Török Zsolt a kerület országgyűlési képviselőjéről, a Momentum támogatását élvező Szabó Szabolcsról azt kérdezte, hogy jól érti-e, hogy „Szabó kilencvenmillió forintot rakott zsebre, és semmit nem tett a csepeliek és soroksáriak érdekében”.

Továbbra sincs béke Szolnokon sem, miután Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es választókerületében Kármán Irént indítja a Momentum az előválasztáson. Lapunk korábbi információi szerint a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is tart attól, hogy a Momentum jelöltje káros az összefogásra, emiatt pedig a baloldal elbukhatja a körzetben a választásokat. Úgy vélik, a múltja miatt hiteltelen újságíró felkészületlen, frázisokat pufogtat, ráadásul semmi keresnivalója nincs a választókerületben, hiszen egy másik körzetből származik.

A szivárványkoalíció pártjainak az ellentéte Egerben is pattanásig feszült, azt követően, hogy a közgyűlés baloldali frakciója teljesen elhatárolódott Mirkóczki Ádám polgármestertől, aki egy nappal később elhagyta a képviselői csoportot. Döntését egy másik frakción belüli esemény előzte meg: május 25-én egy egyesületen belüli szavazáson a többség úgy döntött, nem akarja látni a polgármestert az elnökségben, ugyanakkor a belső viták már a választások óta folyamatosak voltak az egri baloldali koalíció soraiban.

Szigetszentmiklóson is egyre megosztottabbá vált a balliberális összefogás, miután az LMP-s alpolgármester és korábban az elbocsátott DK-s alpolgármester is keményen támadta a körzet baloldali előválasztásán indítandó momentumos jelöltet. A városban saját jelöltet indít a DK, a Momentum, illetve az LMP is, miközben a Jobbik a város polgármesterét támogatja, így további konfliktusokra lehet itt számítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.