Müller Cecília: A húsvéti időszakra minden regisztráltat beoltunk

A kormány a járványügyi szakemberek és az operatív törzs javaslatára úgy döntött, hogy a járvány második szakaszában meghozott korlátozó intézkedések hatályát március 15-ig meghosszabbítja – hangzott el az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Müller Cecília úgy véli, reális esélye van annak, hogy április elejére, a húsvét körüli időszakra mindazok megkaphassák a védőoltás legalább első adagját, akik eddig regisztráltak.

Veres László István
2021. 02. 25. 14:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A járványügyi adatok továbbra is azt bizonyítják, hogy a harmadik hullám erőteljes, felmenő szakaszában járunk, az előző 24 órában 4385 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, és elhunyt százhúsz személy, többségében idős, krónikus beteg – közölte az országos tiszti főorvos. Hozzátette:

az aktív fertőzöttek száma ismét 84 ezer fölé emelkedett, pedig volt már nyolcvanezer alatt is. Növekszik a súlyos állapotú, kórházban kezelt koronavírusos betegek száma is, ők jelenleg 4836-an vannak, és 411-en szorulnak gépi lélegeztetésre. A szakember ismét a védőoltások fontosságát hangsúlyozta, mert csak ezzel lehet megtörni a járvány további terjedését.

– Mindegyik vakcina hatásos, az oltási programnak a háziorvosok a bástyái, de a kórházi oltópontokon is gőzerővel zajlik a vakcináció – jelezte, hozzáfűzve: az oltóanyag-szállítmányok folyamatosan érkeznek, bár gyakran nem az a mennyiség jön, amit vártunk. Müller Cecília hangsúlyozta:

reális cél, hogy áprilisra, a húsvét körüli időszakra mindazokat beoltsák, akik már regisztráltak az oltásra.

– Aki nem regisztrál, arról nem tudunk, ezért arra kérek mindenkit, hogy jelentkezzen a Vakcinainfo.gov.hu honlapon – tette hozzá. Kitért rá, hogy az elmúlt napokban jelent meg az izraeli egészségügyi minisztérium kimutatása, amely szerint már az oltóanyagok első adagja is 75 százalékos védettséget nyújt, a második dózist követően pedig minden érték meghaladja a kilencven százalékot. Ez azt jelenti, hogy

a beoltottaknak sokkal kisebb az esélye a megfertőződésre, a kórházba kerülésre, és az elhalálozás esélye is 99 százalékkal csökken.

Müller Cecília elmondta: az AstraZeneca oltóanyagáról az jelent meg egy cikkben, hogy ha a két oltás beadása között nagyobb időbeli távolság van, akkor hatásosabb lesz a vakcina. Tehát ha valaki négy hét után kapja meg az ismétlőoltást, akkor 63, ha viszont hat héttel később, akkor már 73 százalékos a hatásosság.

– Már több mint félmillió oltást beadtunk, ez egy mérföldkő, pláne úgy, hogy heroikus küzdelmet kell folytatni a vakcinákért. Kérem, hogy ezen az úton haladjunk tovább együtt!

– zárta gondolatait az országos tiszti főorvos.

– A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában összesen 119 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert közölte:

a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 834 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 624 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott-tartózkodás tilalmát szegték meg.

Az alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt az előző napon 345 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Tudatta azt is, hogy szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 65 esetben léptek fel. Beszámolt róla, hogy az előző napon 6247 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 29 389 személlyel szemben van érvényben ilyen, korlátozó intézkedés. Közülük 2903-an vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.