Müller Cecília cáfolja, hogy a dublőre kapta volna meg az oltást

Nagyon jó hír, hogy Magyarország három ütemben nagy mennyiségű oltóanyagot tud vásárolni Oroszországtól.

Veres László István
2021. 01. 22. 12:52
MÜLLER Cecília
Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nap alatt 1311 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 356 973 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98, többségében idős, krónikus beteg, így már 11 811-en vesztették életüket a betegség szövődményei következtében – közölte Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Tudatta, hogy az elhunytak közül a legfiatalabb 51, a legidősebb pedig 99 éves volt. Az országos tiszti főorvos elmondta azt is, hogy jelenleg 3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en szorulnak gépi lélegeztetésre, a gyógyultak száma folyamatosan nő, már 237 362-en lábaltak ki a betegségből, az aktív fertőzöttek száma pedig 107 800-ra csökkent. Kitért rá, hogy eddig 138 983 személy kapott védőoltást, közülük 5815-en már a vakcina második adagját is megkapták. Felhívta a figyelmet, hogy a már beoltottaknak is be kell tartaniuk a védelmi szabályokat. Közölte azt is, hogy a szennyvízminták még mindig kedvező előrejelzést mutatnak, jellemzően stagnálnak az adatok.

A vírus örökítőanyagának szennyvízben fellelhető koncentrációjában emelkedést Győrben, Pécsett és Szombathelyen mutattak ki, Szolnokon, Szekszárdon és Veszprémben csökkenés tapasztalható, máshol pedig nincs változás.

– A vírus természete, hogy változik, ezért folyamatosan figyeljük a vírusmutációkat is – jelentette ki a szakember, majd megismételte, hogy már a brit mutánst is a maga teljességében tudják vizsgálni, ami azért jelentős eredmény, mert azt szeretnék elérni, hogy a leendő magyar vakcina valamennyi vírustörzs ellen védettséget adjon majd.

– Nagyon jó hír Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai bejelentése, hogy Magyarország három ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni Oroszországtól. A magyar szakemberek véleménye szerint a Szputnyik V-vakcina biztonságos és hatékony védelmet ad – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Beszámolt róla, hogy ezt az úgynevezett vektorvakcinát is két dózisban kell beadni 21 nap eltéréssel, a két dózis pedig eltérő egymástól, két különféle típusú adenovírussal „visszük be az üzenetet”. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy tegnap Merkel kancellár bejelentette: Németország is támogatja, hogy az Európai Gyógyszerügynökség minél előbb hagyja jóvá a Szputnyik V-vakcina alkalmazását.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy

kismamák beoltására engedélyezett vakcina ma még nincsen, mert őket nem vizsgálták a klinikai tesztek során, így nincs elégséges információ ehhez.

A tiszti főorvos cáfolta azt az interneten terjedő álhírt, hogy nem ő, hanem a „dublőre” kapta volna meg a vakcinát. Elmondta, nagyon örül, hogy megkaphatta a védőoltást és már várja, hogy a második, emlékeztető oltást is megkapja, ennek pedig megvan az időpontja. Közölte, az is igazoltan fertőzöttnek, illetve gyógyultnak számít, akit magánúton teszteltek, ez független a szolgáltató jogállásától.

Egyesek szerint nem az országos tiszt főorvos, hanem a dublőre kapta meg a koronavírus elleni vakcinát
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kiss Róbert alezredes beszámolt róla, hogy a rendőrök csütörtökön 181 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így összesen 20 799-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma. Tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal, illetve a gyülekezések, csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt tegnap 387, a rendelkezés novemberi bevezetése óta pedig összesen 28 032 emberrel szemben intézkedtek. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy

a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 751 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 201 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 550 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a benntartózkodás tilalmára vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Kiss Róbert közlése szerint az előző 24 órában 2560 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 19 908 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 1850-en használják a karanténszabályok betartásának ellenőrzésére kifejlesztett mobiltelefonos applikációt. Kérdésre válaszolva az alezredes elmondta, az emberek életének és egészségének védelmében meghozott járványügyi korlátozások továbbra is érvényben vannak, ezért azok, akik a tiltás ellenére megnyitják az éttermüket a vendégek előtt, hatósági eljárásra és bírságra számíthatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.