Nagyon kevés gyógyult fertőzöttnél mutatnak ki ellenanyagot

A magyarországi előrejelzések június elejére teszik a koronavírus-járvány itthoni lecsengésének várható időpontját, ez azonban csak becslés – mondta egy videokonferencián Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője arról is beszélt, hogy a vírus ezen a nyáron még jelen lesz a mérsékelt égövön.

Haiman Éva
2020. 05. 14. 20:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid-19 helyzete a világban jelenleg azt mutatja, hogy az időjárásnak nincs olyan nagy szerepe a koronavírus terjedésében, mint ahogyan azt például az influenzánál megfigyelhettük. Ez sajnos előrevetítheti, hogy a mérsékelt égövön ezen a nyáron a fertőzéssel számolnunk kell, még ha nem is hatalmas járvány formájában – közölte Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője a Convention Budapest Kf. videókonferenciáján azt is elárulta, hogy a hazai előrejelzések szerint június elejére lecseng Magyarországon a járvány. De ezt senki sem tudhatja biztosan, miként azt sem, hogy azután mikor jelenik meg esetleg újra a fertőzés járványos méretekben hazánkban. Világszinten pedig még jó néhány hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy ez a járvány megnyugodjon – tette hozzá.

Emlékeztetett: sok kutató jósol egy újabb hullámot azért, mert nagyon kevesen estek át a fertőzésen, és még nincs védőoltás a vírus ellen. A nyájimmunitáshoz a lakosság 50-60 százalékának találkoznia kell a vírussal, de nálunk egyelőre alig néhány százalékra tehető ez az arány. Ráadásul, aki megkapta a fertőzést, az sem feltétlenül védett, mert a koronavírusra nem igaz, ami például a kanyaróra vagy a bárányhimlőre, hogy a betegséget követően megfelelő mennyiségű antitest marad a gyógyult ember szervezetében.

A koronavírus esetében csak azoknak a szervezetében marad nagy mennyiségű védő antitest, akik súlyos tünetekkel vészelték át a fertőzést. Enyhe lefolyásnál az antitestek szinte kimutathatatlanok – magyarázta Szlávik János.

Arra is felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a fertőzés leküzdésében az úgynevezett celluláris immunitásnak is szerepe van, ez esetben a memóriasejtek harcolnak a vírussal, más mechanizmussal. – Szeretném azt hinni, hogy hasonlóképpen a hepatitisz-B okozta májgyulladáshoz, a koronavírus esetében is van ezeknek szerepük, és aki átesik a fertőzésen, az hosszú évekig nem kapja el újra – fogalmazott a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.