Nagyvonalúan oszt pozíciókat a XV. kerületi DK-s polgármester

Csak a kormány döntése akadályozta meg a XV. kerületi polgármestert abban, hogy januártól két adót is megemeljen. Érdekes, hogy miközben a költségvetés szűkösségéről beszél, gond nélkül fizet ki pénzeket jószerivel semmiért rokonoknak, ismerősöknek.

Kerékgyártó György
2020. 12. 09. 10:30
NÉMETH Angéla
Németh Angéla Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a tény, hogy a baloldali városvezetők az adóztatást és a különböző szolgáltatások díjának megemelését tekintik lehetséges bevételi forrásnak, nem újdonság. Egy újabb példa erre az, ami a XV. kerületben történik. A koronavírus második hullámát meglovagolva, amikor a rendkívüli jogrend idején a polgármester nem hívhatja össze a képviselő-testületet,

Cserdiné Németh Angéla két adó megemeléséről is egyszemélyben döntött.

Egy 2015-ös önkormányzati rendelet kellett csak módosítani ahhoz, hogy az építmény- és a telekadót január 1-jei hatállyal megemelje.

– Az ezt tanúsító önkormányzati rendelet 22/2020-as számmal megtalálható a jogtárban. Már az is arcpirító, hogy a járványügyi helyzetben, amikor sokak állása szűnt meg, illetve rengeteg ember bevételei megcsappantak, adót emelnek, az azonban

felháborító, hogy mindez anélkül történt volna meg, hogy a lakosság erről előre tudott volna.

Az adóemelés tervét a polgármester sehol nem hirdette meg – mondta Lehoczki Ádám, a kerületi Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

A kormány döntése szerencsére megakadályozta a helyi adóemelést, így ettől nem kell tartaniuk a Rákospalotán, Újpalotán és Pestújhelyen élőknek.

Nem mellékes tény, hogy miközben Németh Angéla folyamatosan az önkormányzati költségvetés beszűküléséről, kormányzati elvonásokról beszél, ő maga kifizetőhelyeket működtet a kerületben. 2019-ben például, amikor a szivárványos koalíció nyert a kerültben, a polgármesternek első dolga volt, hogy saját 21 éves fiát, aki a helyi DK-s alapszervezet elnöke és választókerületi elnök is, havi kétszázezer forint bruttó fizetéssel benyomja a népjóléti bizottságba. – A bizottság havonta egyszer ülésezik néhány órát – mondta Lehoczki Ádám.

– Érdemes kiszámolni, hogy eddig összesen kétmillió négyszázezer forintjába került az adófizetőknek, hogy a polgármester fia szinte munka nélkül jusson jövedelemhez.

A másik ember, aki jól járt a baloldal győzelmével, Pósa András LMP-s politikus, korábban országos pártigazgató, Szilvágyi László – ugyancsak LMP-s önkormányzati képviselő – embere, aki szintén pozíciót kapott. Pósának saját munkaterületet találtak ki: átláthatósági megbízott, aki – ki tudja, miért – kizárólag a 2010 és 2014 közötti időszak (ez a kerület történetében az a négy év, amikor kivételesen nem balliberális volt a vezetés) vizsgálatával foglalkozik.

– Pósának félévente kellene jelentést tennie, de mostanáig egyetlen dokumentumot sem mutatott be – árulta el a fideszes frakcióvezető. – Ezt a járványügyi helyzettel indokolta, ami azért furcsa, mert irodából dolgozik. Ezért a munkáért Pósa szerződéses jogviszonyban havi háromszázötvenezer forintot kap, vagyis eddig négymillió kétszázezer forintjába került az a lázas tevékenység, amelynek eredményét még senki nem látta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.