Napelemparkot létesítettek a székesfehérvári ipari parkban

Kísérleti jelleggel, mintegy kétszázmillió forintból létesített napelemparkot a Videoton Holding Zrt. saját, székesfehérvári ipari parkjában.

Forrás: MTI2019. 08. 06. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A naperőmű keddi, sajtónyilvános bejárásán Sinkó Ottó társ-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a Videoton méretéhez képest csekély értékű beruházásról van szó, ugyanakkor fontosnak nevezte a technológia bevezetését.

Közölte, hogy egy kísérleti projektről van szó, amely jól mutatja a cégcsoport elkötelezettségét a megújuló energiák irányába. Amennyiben a rendszer beválik, bővíteni fogják a napelemparkot.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester hangsúlyozta, hogy a Videoton a klímavédelemben is élen jár a székesfehérvári cégek között. Példaértékűnek nevezte a beruházást, amelyet a cég saját erőből valósított meg.

Úgy vélte, a tapasztalatokat a jövőben a városvezetés a városüzemeltetésben, a közszolgáltatások fenntarthatóbbá tételében kamatoztathatja.

Sinkó Ottó jelezte, hogy előzetes számításaik szerint a naperőmű megtérülése várhatóan 11 év lesz, ami hosszúnak számít egyéb fejlesztéseikhez mérten, hiszen azok jellemzően 4-5 év alatt megtérülnek.

Elmondta, hogy a fél megawattos erőmű csak töredékét képes előállítani energiaszükségletüknek, mivel csúcs áramigényük napi 11 megawatt.

A Videoton Holding Zrt. napelemparkjának részlete a cégcsoport székesfehérvári ipari parkjában
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A sajtóanyag szerint az 500 kilowattos napelemparkot az ipari park egy eddig kihasználatlan, 1,5 hektáros területén hozták létre. A VT-Naperőmű nyáron készült el, a próbaüzemet követően ma már az üzemszerű termelés folyik.

Éves szinten várhatóan 650-700 megawattórányi villamosenergiát fog biztosítani, évi 225-245 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását jelenti, ez egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő szén-dioxid-elnyelésével.

A 80 éves Videoton a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari cégcsoport, amely gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál ipari vállalatok számára. A cég székesfehérvári székhellyel Magyarországon kilenc, Bulgáriában és Szerbiában 1-1 telephellyel rendelkezik.

A Videoton vállalatcsoport 2018-ban 188 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el, létszáma elérte a 9500-at.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.