Négy testvért gyanúsít a rendőrség emberkereskedelemmel

Mélyszegénységben élő és állami gondozásból kikerült fiatal lányokat hálóztak be a sarkadi bűnözők. A családi bűnszervezet tagjait egy otthoni, ünnepi összejövetelen fogták el.

Magyar Nemzet
Forrás: police.hu2020. 06. 05. 11:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Törvényszék a gyanúsítottak fellebbezését elutasítva ma jogerősen is elrendelte annak a négy testvér alkotta sarkadi bűnbandának a letartóztatását, amely ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szegedi osztálya kizsákmányolás céljából, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem bűntettének gyanúja miatt folytat nyomozást. A bűnügyi felderítés során beszerzett adatok szerint egy 51 éves férfi, családi alapon szervezett és működtetett egy rendkívüli módon jövedelmező, prostitúcióra épülő bűnözői csoportot. Az olasz maffiatörténetekhez hasonlóan a családban hierarchikus módon állították össze azt, kinek mi a szerepe az üzletben, ki miért, kinek tartozik felelősséggel, ki kinek adhat utasítást, természetesen a bűnből megszerzett pénz elosztásáról is a családi bűnranglétra tetején álló apa döntött.

A banda fejéről és három fivéréről a békési kisvárosban csak annyit tudtak, évek óta Németországban dolgoznak. Ők azt állították, a vendéglátásban és a szórakoztatóiparban tevékenykednek, ám a munka részleteit, érthető módon nem reklámozták. A bandatagok erőszakkal és fenyegetéssel hálóztak be az állami gondozásból 18 évesen kikerült lányokat. Először szerelmi, házassági ígéretekkel, a jólét reményével édesgették magukhoz őket, aztán sok esetben bántalmazással kényszertették a nőket arra, hogy német városokban, parkolókban szexuális szolgáltatást nyújtsanak a kamionosoknak, főleg török, balkáni kuncsaftoknak. Volt olyan, mélyszegénységben élő lány, aki családja uzsorakölcsön tartozásának megváltásaként került a testvérek hálójába, és csak külföldön tudta meg, pontosan hogyan is kell rendeznie a családi adósságot.

A bűnszervezet tagjai Berlinben felosztották egymás között azokat a külvárosi utcaszakaszokat, ahol az általuk beszervezett lányokat dolgoztatták. Személyesen, illetve az általuk megbízott, piti bűnözők útján felügyelték az üzletmenetet, pontosan számon tartva, melyik lány, hány kuncsafttal ment el. Így pontosan tudták melyik lány mennyi pénzt kaphatott aznap, és minden centet elvettek tőlük. Csalni nem lehetett, ha valaki megpróbálkozott a pénz eldugásával, komoly verést kapott. A területre idegen lányokat is odaengedtek, ezeknek a prostituáltaknak a helyért napidíjat, a tarifájuk felét kellett kifizetniük.

A négy testvér a koronavírus miatt elrendelt karantént kikerülve egy ideje Magyarországon tartózkodott, az általuk sanyargatott lányoknak és rokonaiknak ez idő alatt sikerült segítséget kérni a hatóságoktól. Otthon, egy családi rendezvényen fogták el az elkövetőket, május végén a Sarkadi Rendőrkapitányság munkatársainak együttműködésével Sarkadon. Egyikük 21 éves fiának, aki sofőrként illetve figyelőként vett részt az üzletben, sikerült elmenekülnie, őt hajnalban a Velencei-tó mellett sikerült elfogni. Egy másik bandatag 25 éves fiát Püspökladányban a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai vették őrizetbe, mielőtt még elindulhatott volna a családi ünnepre. A tanúk többször láttak nála egy pisztolyt, ezért kellett a TEK az ártalmatlanításához. A családi bulin történteket meghallva egy másik, későn érkező vendég, egy 24 éves békési férfi nem várta meg, míg érte is eljönnek a nyomozók, önként adta fel magát a legközelebbi rendőrkapitányságon.

A házkutatások alkalmával a rendőrök lefoglaltak három, nagy értékű személyautót, közel 12 millió forintot, 2600 eurót, zálogjegyeket, mobiltelefonokat, ékszereket és egyéb, a szervezett bűnelkövetés bizonyítására alkalmas technikai eszközöket. A KR NNI által lefoglalt – egyértelműen bűncselekmény elkövetésével megszerzett – vagyon összértéke 60 millió forint. A rendőrség Vagyon-visszaszerzési Hivatalának munkatársai az elfogásokkal párhuzamosan három lakóingatlant is zár alá vettek. Ezenkívül gazdasági társaságban meglévő üzletrészeket és személyautót foglaltak le, amelyek feltehetően szintén a bűncselekmények hasznából származtak. A KR NNI szegedi osztályának nyomozói az elfogott férfiakat gyanúsítottként hallgatták ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.