Negyven év múlva szabadulhat az ózdi mészáros

Negyven év múlva szabadulhat az ózdi mészáros. Sz. Ádámot életfogytiglani fegyházra ítélte a Debreceni Ítélőtábla két nevelt fia lekaszabolása miatt.

2021. 04. 20. 18:05
null
A börtönből zárt láncú hírközlési rendszeren keresztül kapcsolták Sz. Ádámot a Debreceni Ítélőtáblára, ahol az ózdi mészárlás miatt ítélkeznek felette Fotó: Riasztás / Hír TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkorábban negyven év múlva szabadulhat Sz. Ádám, akit kedden a másodfokú bírósági eljárásban is életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek a Debreceni Ítélőtáblán. A fiatal férfi 2018. november 26-án, Ózdon különös kegyetlenséggel halálra szurkálta két nevelt fiát, és kis híján végzett élettársával is. A kettős gyilkost első fokon életfogytiglani fegyházra ítélte tavaly a Miskolci Törvényszék azzal, hogy legkorábban negyven év múlva szabadulhat. Másodfokon csak az lehetett a kérdés, hogy tényleges életfogytiglanira súlyosbítják-e az ítéletét, vagy helyben hagyják az elsőfokú verdiktet.

A börtönből zárt láncú hírközlési rendszeren keresztül kapcsolták Sz. Ádámot a Debreceni Ítélőtáblára, ahol az ózdi mészárlás miatt életfogytiglani fegyházra ítélték azzal, hogy legkorábban negyven év letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra
Fotó: Riasztás/Hír TV

A Magyar Nemzet február elején számolt be a borzalmakról.

A pokol szabadult el 2018 novemberében Ózdon, amikor az 1987-es születésű Sz. Ádám az éjszaka kellős közepén esett neki élettársának, D. Andreának, akit egy 33 centis késsel kezdett el kaszabolni, miközben azt ordította, hogy megöli. Erre kelt fel az asszony két fia, B. Roland és Krisztián, akik az anyjuk segítségére siettek. Az eszét vesztve tomboló nevelőapa nekik esett, és a sikoltozó, erősen vérző édesanyjuk szeme láttára az egyik fiút hátba, a másikat mellbe szúrta.

Mindkét fiú azonnal meghalt. Sz. Ádám ezután ismét a már összevissza szurkált és kaszabolt felesége ellen fordult, az ágyra vonszolta, majd a kést benne hagyta, a ház kulcsait eldugta, majd magát is vagdosni kezdte, miközben azt üvöltötte az asszonynak, hogy együtt halnak meg. Andrea utolsó erejét összeszedve kiszökött a házból, és segítséget kért a szomszédoktól.

A kaszabolást végül túlélő Andrea és élettársa, Ádám, akit a rokonok csak Miskaként emlegetnek, 2017. április 1-je után költöztek el az Ózd közeli Hangonyból. Andrea rokonai szerint Miska korábban a nő testvérével élt együtt, hat gyermekük született, csak aztán leégett a ház, ahol laktak, és a gyerekek nevelőintézetbe kerültek. Miska összeköltözött Andreával, akinek a két korábbi kapcsolatából született fiaival éltek, míg csak le nem égett az a ház is, ahová költöztek. Ekkor mentek Ózdra, a Cipónak nevezett völgybe albérletbe, ahol aztán Miska vérengzést rendezett.

Pedig a rokonok szerint a gyilkos „satnya gyerek”, olyan, aki ha „kap egy pofont, elszalad”, de szerintük biztosan ittasak lehettek, mert nem vetették meg az italt, gyakran közösen alkoholizáltak. Miska a 16 és 18 éves fiúval együtt járt el dolgozni, alkalmi munkákra.

Andrea rokonai újabb gyilkosságról is beszámoltak február elején a Hír TV Riasztás című bűnügyi műsor stábjának.

– Most nem olyan rég meghalt a bátyánk. Őt is megölték Susán (Ózdhoz tartozó peremtelepülés – a szerző), Dezsőt […] pénzért meg kajáért ölték meg. Pásztor ember volt a bátyám – mondta az egyik testvér.

A családhoz tartozott a halála évében 47 éves Dezső is, akit 2018. augusztus 29-én ölt meg egy 16 éves ismerőse Susán. Dezső gulyásként dolgozott, a holttestét a gyilkosság másnapján találták meg.

A vádirati tényállás a korábban nyilvánosságra került részleteket alátámasztja: Sz. Ádám először az alvó feleségére támadt, ezután végzett az anyjuk védelmére siető fiúkkal. A vádlott bement a sértettek szobájába, ahol Andrea arra ébredt, hogy a férfi az ágya felett áll, és valamivel a fejére, a jobb oldalon az arcára vágott, majd szinte azonnal – a magához vett két piros műanyag nyelű konyhakés egyikével – két alkalommal a jobb mellkasfélen megszúrta az asszonyt, akinek a kés az oldalában maradt. Ezt követően a vádlott a nála lévő másik késsel két alkalommal, nagy erőbehatással, illetve közepes erőbehatással, egymással szemben álló testhelyzetben a mellkasán megszúrta, illetőleg több alkalommal a jobb felkarján, illetőleg a bal csuklótájékán és a jobb kézháton megszúrta, illetőleg megvágta az alvásból felriadó, védekezni próbáló Krisztiánt, majd Róbertet. Mindkét fiú a helyszínen meghalt.

A megvert és megszurkált asszony végignézte fiai haláltusáját, majd még órákat töltött a gyilkossal egy lakásban, Ádám ugyanis bezárta a bejárati ajtót.

Sz. Ádám a másodfokú eljárásban zárt láncú hírközlési rendszeren keresztül vett részt. A börtönből kapcsolták az ítélőtáblára, és részlegesen beismerte tettét, azt vitatva azonban, hogy Andrea oldalában hagyta volna a kést. Sz. Ádám első fokon életfogytig tartó szabadságvesztést kapott, de az ítélet ellen fellebbezett. Azt mondja, a bűncselekményeket nem aljas indokból és nem különös kegyetlenséggel követte el, és a kiszabott büntetés lényeges enyhítését kérte. Hiába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.